От х:

Днес в x:

10 °C

Невероятно красива кристална кама на 5000 години открита в Испания

  В древна гробница близо до Севиля изследователи откриха останките на няколко човека, погребани по ритуален начин, както и най-поразителния артефакт - изключително красива кама, направена от планински кристал.

  Сложно издълбаният кристален кинжал е датиран на най-малко от 3000 г. пр. н. е., което го прави „най-съвършенната и естетически впечатляваща колекция от материална култура от планински кристали, откривана някога в праисторическа Иберия“, според испанските изследователи, изследвали мястото.

  Праисторическите хора в Европа са правили по-голямата част от инструментите си от рога и кремък. Инструментите, направени  от планински  кристали (макрокристален кварц) са били далеч по-малко разпространени, но въпреки това хората са разработили техника за тяхното производство, която се е появила през късната праистория в някои европейски региони като югозападния Иберийски полуостров през третото хилядолетие пр. н. е.

  Въпреки че инструментите от планински кристал са по-трудни за оформяне и суровините са по-редки, колкото седиментните скали, праисторическите хора вероятно са ги ценели поради тяхната естетическа стойност. Точно както ние днес им се възхищаваме, лесно можем да си представим, че хората са били още по-впечатлени от тях преди хиляди години.

  22.5-сантиметровата кама, този особено изискан инструмент от планински кристал, е намерена в една от осемте мегалитни гробници във Валенсина де ла Консепсион, място близо до Севиля в Испания, което се счита за едно от най-значимите за археологията на Иберия от медната епоха.

  В куполообразната гробница, известна като Монтелирио (Montelirio tholos), се водят разкопки между 2007 и 2010 г. Това е мегалитна конструкция с 39-метров коридор, водещ до основна камера с диаметър 4,75 метра, от която през тесен коридор е достъпна втора камера.

  Изследователите са открили останките на най-малко 25 души, заедно с множество разкошни погребални вещи, включително плащаници и дрехи, изработени от десетки хиляди мъниста и украсени с кехлибар, както и много кремъчни върхове на стрели, намерени фрагменти от златни остриета, предмети от слонова кост, и разбира се великолепната кристална колекция.

  Върховете на стрелите, острието и кинжалът от планински кристал са намерени в задната част на основната камера. В останалата част на камерата не са открити други предмети, което е подозрително.

  Струпването на артефакти в непосредствена близост до входа на коридора за главната камера „предполага приношение, подобно на това, открито в главния коридор, където върховете на стрелите, макар и направени от по-нискокачествени материали, са открити на големи купчини, което говори за олтар“, разказват изследователи от Университета в Гранада и Университета в Севиля в проучване, публикувано в Quaternary International.

  Счита се, че поне няколко жени и един мъж, идентифицирани в гробницата Монтелирио, са починали от отравяне. Останките на жените са подредени по кръг в камера до костите на мъжа, който може да е бил човек с висок статус. Самата кама е намерена в другата камера, „заедно с дръжка и кания от слонова кост“.

  В близост до мястото липсват източници на кварц от вида, използван в камата, което предполага, че материалите са получени далеч.

  Изследователите смятат, че това е още една причина, поради която тези кристални ками и върхове на стрели, имащи двойно значение, може да са били запазени за представители на елита, които биха могли да си ги позволят.

  „От една страна, те са имали социално значение поради екзотичността на материала и факта, че неговата трансформация е изисквала много специфични умения и вероятно някаква степен на техническа специализация. Те вероятно представляват погребални вещи, достъпни само за елита от този период. Свързването на острието на камата с дръжка, изработена от слонова кост, пак неместна суровина, също трябва с висока стойност, категорично предполага високия статус на хората, използвали такива предмети".

  „От друга страна, планинският кристал трябва да е имал символично значение като суровина, вложена със специално значение и конотации. В литературата са описани общества, в които планинският кристал и кварцът като суровини символизират жизненост, магически сили и връзка с предците".

  Справка: The allure of rock crystal in Copper Age southern Iberia: Technical skill and distinguished objects from Valencina de la Concepción (Seville, Spain), Antonio Morgado et al., Quaternary International 424. DOI: 10.1016/j.quaint.2015.08.004

  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 28.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
  28 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
  28 фев 2021
  Последни новини