От х:

Днес в x:

Активираха резервни мощности, аварията в АЕЦ Козлодуй е заради човешка грешка

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от компанията.

Единият от двата работещи блока в ядрената централа аварира в 1 часа и 16 минути тази нощ.

От атомната електроцентрала съобщиха, че няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.

В момента се извършват подготвителни дейности за пуска на блока, което се планира да стане до края на деня.

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ-а Иван Генов, който сега е депутат от БСП, разкри пред Агенция Фокус, че човешка грешка е довела до спирането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“. Според него тя не е фатална и няма повод за притеснение.

„Няма повод за притеснение, просто персоналът е допуснал грешка при обезопасяване на наряд през нощта. Следобед пети блок ще бъде пуснат. Предстои повишаване на мощността, паралелно турбината и блока ще го пуснат в следобедните часове. Става въпрос за рутинна операция. Нощните смени обикновено обезопасяват наряди, по които се работи през деня. Като са започнали да го извършват, човекът, който е обезопасявал единия от нарядите, е допуснал грешка“, коментира Генов.

По думите му няма никаква опасност за енергийната ни сигурност, защото вече всичко е възстановено.

„Грешката не е фатална, реакторите си имат защити. Няма от какво да се притесняват хората. Всяко оборудване в един момент, като се допусне грешка, може да се изключи“, каза още Иван Генов.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини