От х:

Днес в x:

28 °C

10 "лоши" неща, които умните родители позволяват на децата си

Има опасни неща, които не бива да се позволяват на децата. Но има и такива „вредни“ неща, за които повечето родители биха се скарали, но не и умните от тях. Ето кои са 10-те лоши неща, които повечето родители забраняват на детето, но не и умните:

1. Да къса и да цапа дрехите си

Децата имат нужда да изследват света около себе си. За съжаление на педантичните родители чистници това често се случва с цената на скъсани или изцапани дрехи – да, дори те да са чисто нови или току-що извадени от пералнята и прилежно изгладени, преди да бъдат облечени на детето. Детето няма нит съзнание за цената на дрехата, нито я мисли, когато се втурне да цопне в първата изпречила се пред погледа му локва или спонтанно се затъркаля по тревата. И това е чудесно!

Ако това е причина да се ядосвате, можете да разделите гардероба на детето си – в едната половина дрехи, които бихте „прежалили“, ако се изцапа. В другата половина – такива, които са по-представителни и скъпи, които да облече , когато отивате на гости или на друго, по-спокойно събитие от разходка в парка и каране на колело например.

2. Да яде джънк фууд

Да си говорим честно: почти всяко дете си пада по джънк фууд – снаксове, бургери, пържени картофки, всякакви лакомства, които превръщат ръцете на хлапето в лепкави пипала, които сякаш за секунди се плъзгат из цялата къща. Ако забраните изцяло подобни храни на детето си, джънк фууд-ът е възможно да се превърне в тема табу и при първия удобен случай детето да се нахвърли върху нея неконтролируемо.

Специалистите смятат, че родителите трябва да купуват от време на време на детето си джънк фууд, за да знае, че ако си хапва от време на време по малко, в това няма нищо лошо. Може да си сложи в една купичка чипс, но не и да изяде целия пакет. По този начин децата ще разберат, че няма нужда да се крият от родителите си, за да се насладят на храната, която им се яде.

3. Да харчи личните си пари за безполезни и безсмислени неща

Съвременните младежи имат навика да харчат джобните си с приятели навън, за дигитални устройства, за играчки, за дрехи, обувки, джънк фууд. Повечето родители смятат, че е глупаво да се харчат пари за безполезни неща, затова обикновено се опитват да потиснат желанието на детето или направо му ограничават парите. Родителите трябва да се откажат от този подход поради две причини:

Първо, щом дадете веднъж пари на детето си, те стават негова собственост. Следователно си е негова работа как ще си ги похарчи;

Второ, може да е полезно за детето да похарчи парите си за нещо глупаво и после да съжали за избора си. Само така би извлякло поука и би постъпило по-разумно следващия път. Това е ценен житейски урок.

4. Да не прави нищо

Психолозите изразяват тревогата си, че съвременното младо поколение е много по-раздразнително, нервно, затрупано от ангажименти и дори депресирано в сравнение с предишните. Причината за това отчасти се дължи на факта, че децата са принудени да участват в нещо, наподобяващо състезание, за да придобият знания. Училището се превръща във все по-стресова среда, където от учениците се изисква все повече и повече. А социалните медии само вменяват у децата чувство на непълноценност, когато се сравняват с връстниците си. Ето защо съвременните деца имат отчайваща нужда от това да не правят нищо. Ни-щич-ко. Не постоянно, разбира се, но поне един ден или няколко часа в седмицата.

Ако се случи така, че в програмата на детето ви има „дупка“, не бързайте да я запълвате с нови ангажименти, а го оставете просто да не прави нищо или да се чувства свободно да избере какво да прави.

5. Да пропусне училище

Ако забележите, че детето ви е прекалено напрегнато и стресирано, направете така, че да му осигурите свободен ден от училище. На първо място е здравето – но не само физическото, а и психическото.

Ако детето ви е претоварено, не го карайте да се чувства виновно, че не се справя, а му дайте възможност да си почине и да презареди. Забавете темпото. Оставете детето да помисли върху важните неща в живота си – нещо, което няма шанс да направи в забързаното си ежедневие, изпълнено със задачи. Умните родители разбират това и не пренебрегват училището, но знаят, че академичното представяне не е по-важно от физическото и психическото здраве на детето.

6. Да противоречи на възрастните

Подобна забрана може да бъде опасна особено за по-малките деца. Много е важно да ги научите, че не всички възрастни са прави и не всички възрастни са добри.

Докато за по-големите деца въпросът опира до морал. За съжаление, мъдростта и справедливостта не зависят от възрастта на човека, а от ценностната му система. Нека подчертаем, че в никакъв случай не казваме да учите децата да противоречат винаги на възрастните, да проявяват неуважение и т.н. Уважение винаги трябва да има. Но не във всяка ситуация и не само защото човекът срещу детето е по-голям. Важно е децата да се научат да имат собствено мнение и да отстояват позицията си.

Ако отглеждате тийнейджър у дома и имате чувството, че постоянно спори с вас, не забравяйте, че бойното поле е за двама. Дайте на детето си положителен пример, като превърнете спора в компромис. Отстъпете, когато е нужно, не се поддавайте на емоцията.

7. Да избира дрехите си

На много родители им става лошо, като дойде време да пазаруват дрехи с детето си. И то не само заради цените, огромния избор о постоянните спорове, но най-вече защото не им харесват нещата, които хлапето си избира. Психолозите приканват родителите да запазят спокойствие. В крайна сметка не вие ще носите тези скъсани джинси. Ето защо е добре да оставите детето си самО да избере дрехите си:

първо, по този начин детето си изгражда постепенно свой собствен стил. Дрехите до голяма степен са начин да се себеизрази и да заяви своето място в обществото;

второ, детето ви ще носи тези дрехи, вместо да ги крие някъде из дебрите на гардероба, надявайки се никога да не се сетите за тях.

8. Да бъде непокорно

Родителите постоянно се оплакват, че децата им са непослушни. Нека си представим обаче обратното: едно дете, което автоматично се подчинява на всяка заповед, изпълнява всяко желание на родителите си. По този начин би израснало с ниско самочувствие и като човек без собствено мнение, който е абсолютно неспособен да взима самостоятелни решения. А от такъв човек хората на драго сърце биха се възползвали.

Непослушните деца са трудни за отглеждане, но обикновено израстват като уверени възрастни, целеустремени и решителни, готови да действат, когато се налага

9. Да прави неща за възрастни

Психолозите казват, че в днешно време децата порастват и съзряват твърде рано. И това е съвсем естествено – особено в свят, в който постоянно чуват реплики като: „Голям си вече!“, „Вече не си малък!“, „Какви са тези бебешки неща?!“, „Кога ще пораснеш!“, „Дръж се като голям човек!“ и т.н. Списъкът е дълъг. Децата няма как да пораснат с едно магическо щракване на пръстите, но могат да растат с постоянната мисъл, че трябва да побързат това да се случи. Само че така няма да са подготвени за реалния живот. 

Умните родители знаят, че ако хлапето запази някои от детските си навици или хобита за по-дълго време, това е прекрасно. Те оставят децата си да растат със собственото си темпо. В крайна сметка цял живот ще имат време да бъдат възрастни, а само за кратко ще са деца.

10. Да играе видеоигри

Съществуват видеоигри, които изискват от децата да решават задачи по математика или логически задания, за да преминат на следващото ниво. Видеоигра не е непременно синоним на вредно, лошо нещо, което уврежда очите, или затъпява детето.

Крис Бергман, изпълнителен директор на голяма компания, създаваща апликации, споделя, че като малък, видеоигрите са били блян за него. Родителите му са му позволявали само един час на ден преди вечеря. Казва, че днес не ограничава своите деца да играят на компютъра или на телефона. Той вярва, че благодарение на либералното му отношение не са се вманиачили и сами се ограничават.

Според изследванията видеоигрите са по-малко вредни от гледането на телевизия. Игрите предизвикват мозъка на детето, учат го на бързи реакции, насърчават го да мисли, да решава загадки, пъзели. Развиват съобразителността и наблюдателността.

Технологиите могат да бъдат вредни, когато се прекалява с тях, но умните родители знаят, че не бива да лишават децата си от техните предимства.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021
Последни новини