От х:

Днес в x:

БСП започна срещи с извънпарламентарни партии и НПО за изборите

„Целта на нашата среща е да обединим усилията си, за да гарантираме на българските граждани честни избори. Да има дадем гаранции, че ще защитим гласа им и че той ще бъде отчетен така, както е подаден. Да гласуват свободно и без страх. И да им гарантираме спокойствие в деня на изборите. Ние като най-голямата опозиционна партия поканихме и подаваме ръка на всеки, който подкрепя тази надпартийна демократична ценност – честни и прозрачни избори. Благодарим ви, че се отзовахте. Предлагаме ви конкретен текст на обща позиция, която стъпва на принципни, конституционни ценности и на общите ни намерения – как да действаме оттук нататък“. Това заяви в началото на срещата между БСП и извънпарламентарни партии и НПО-та председателят на българските социалисти Корнелия Нинова.

Срещата бе инициирана от БСП и е първата от поредицата разговори с извънпарламентарни партии и неправителствени организации за обсъждане на общи действия за провеждането на честни и свободни избори.

Корнелия Нинова подчерта, че БСП внесе две предложения в Изборния кодекс:

Първото - изчистване на списъците от мъртви души чрез активна регистрация;

Второто - видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

„Разписали сме го така: предаване онлайн на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите и правене на запис, който може да служи в съда като доказателство, ако има съмнение или сигнали за злоупотреби в изборния ден. Тези два начина сме предложили в промените в Изборния кодекс“, уточни председателят на БСП.

Нинова подчерта, че присъствието на толкова много партии и неправителствени организации на срещата означава, че те подкрепят стремежа на левицата за обединение и за гарантиране всеки българин свободно и без страх да изрази волята си и тя да бъде отразена такава каквато е.

“Това е държавническата цел, която си поставяме - висока активност, за да има висока легитимност на онези, които ще бъдат избрани от българския народ. Така парламентът ще има висока легитимност в българското общество”, изтъкна лидерът на БСП.

Председателят на БСП обясни, че дискусията е отворена и покани присъстващите партии и организации да изказват мнения и предложение, както по проекто-документа на БСП, така и други.

“Утре продължаваме консултациите с други партии и организации, защото след като отправихме поканата за обединение за честни избори се заявиха още много, така, че тези разговори ще продължат и другата седмица“, посочи Нинова обясни, като добави, че само днес и утре в дискусията ще участват 20 партии и 10 граждански сдружения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини