От х:

Днес в x:

Митрополит Николай ще служи в неделя в епархийския манастир над Смолян

Изображение 1 от 4

    По случай първия храмов празник на храм  „Св. Блажена Ксения Петербургска“ в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян на 24 януари /неделя/ от 9 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейската света Литургия. Храмът „Св. Блажена Ксения Петербургска“ бе осветен от митрополит Николай на 20 септември 2020 г. Сега той ще пристигне от Пловдив за тържествено отбелязване на  първия му храмов празник. С него ще бъдат викарият му Знеполски епископ Арсений и духовници от Пловдив, както и свещеници  от Смолян, водени от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

    Св. Блажена Ксения Петербургска (1730 г. – началото на XIX век) е канонизирана от Руската православна църква през 1988 г. Известна е с това, че доброволно се отказала от светския живот след смъртта на съпруга си. На 26 години заживяла сама, отдадена всецяло на Бог. Още приживе получила дара да успокоява и да помага на хората, както и да твори чудеса. В молитвата към нея се призовава: „Помогни ни, света блажена майко Ксения, да бъдат озарени младенците със светлината на Светото Кръщение и запечатани с дара на Светия Дух, да бъдат възпитани нашите юноши и девойки във вяра, честност и страх Божий, да имат успех в учението. Болните и недъгавите изцели. На съпрузите изпрати любов и съгласие. Народът и страната ни запази в мир и спокойствие.“ В манастира има специално ковчеже за молитвени писма на вярващи до св. Ксения.

    За храмовия празник в неделя е организиран превоз, тръгващ в 8 часа от автогара в Устово и супера в Горно Райково, като автобусите ще спират на всяка спирка по пътя.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини