От х:

Днес в x:

Иновативно: в димитровградско училище си разработиха система за борба с вируси

    В димитровградското ОУ "Васил Левски" си разработиха система за дезинфекция чрез утравиолетова светлина, убиваща вируси и бактери в помещенията на училището. Разработката им е излезнала около 5 пъти по-евтино от повечето готови предложения на пазара. Лампите са на принципа на UV облъчване, гарантират стерилна среда и унищожават вирусите на 99,5%* (включително и вируса на COVID-19) във въздуха и всички повърхности, до които стигне ултравиолетовата светлина.

    Инженер Тилю Тилев, който е на длъжност параджия в училището, собственоръчно е сглобил бактерицидни ултравиолетови лампи , чрез които се дезинфикцират класните стаи и някой общи части в димитровградското школо. Тилев, който се занимава и с техническата поддръжка в училището, е направил системата за дезинфекция, която е монтирана във всички учебни помещения, като е търсил решение за безопасна експлоатация на UV лъчите. Той е изработил корпуса на лампите, като е монтирал и механизма за тяхната работа. Използвал е 36W УВ пури, които е пресметнал, че са достатъчни за помещенията в които са монтирани, вградил е система за дистанционен пуск на лампите и таймер за автоматично изключване, след като светят необходимото време за дезинфекция на помещението.

    UV пурите, които са изполвали за дезинфекция не излъчват озон, който би могъл да бъде вреден за учениците и учителите, ако не бъде добре проветрено помещението в което са работили. Системата за дезинфекция се пуска всяка сутрин в учебните стаи преди пристигането на учениците, защото УВ лъчите действат неблагоприятно върху очите, ако лампите бъдат наблюдавани с невъоръжено око (слънчеви очила с УВ филтър). Тилев е помислил и за това, лампите да не могат да бъдат светнати от децата, поради което ги е направил да могат да се включват само с дистанционно управление, което се съхранява в недостъпно за учениците място.

    Тилев разказа, че след първото пускане на УВ лампите в помещенията, там се е появила силна миризма, което е показателно, че голямо количество вируси и бактерии, намиращи се в стаите, са били унищожени, в следващите дни неприятната миризна вече не се е образувала, защото е имало много по-малко количество микроорганизми, които да се "изпържат" от УВ лъчите.

    Директорът на димитровградското школо Антон Иванов сподели, че въпреки дезинфекцията на класните стаи чрез УВ лъчи, в никакъв случай те не са понижили дезинфекцията с останалите методи, чрез дезинфектанти и прочие. Иванов заяви, че за тях е първостепенно осигуряването на безопасна среда за ученици и учители и вземат всички възможни мерки, за да я осигурят на възможно най-високо ниво, за да няма притеснения у родители и персонала на учлището. Чрез разработката на инж. Тилю Тилев успяхме да осигурим УВ лампи за всички помещения, в които се провеждат занятия, както и в тези, в които се очаква да се завърнат учениците над 4-ти клас, предстои да монтираме лампи и във физкултурния салон. Ако Тилев не беше разработил неговата система, парите нямаше да ни стигнат и щяхме да оборудваме 2-3 стаи, докато в момента вече в девет помещения системата за дезинфекция работи. Подобни лампи на пазара струват над 200 лева, а на нас ни излизат окло 50 лв. за стая, заяви деректорът на ОУ "Васил Левски" Антон Иванов.

    *В края на октомври Boeing и учени от Аризона оповестиха, че са провели експеримент, с който да установят дали дезинфектантите, които авиокомпаниите ползват, за да убият вируса, са достатъчно надеждни.

    За да стигнат до заключението, те умишлено пускат в самолетната кабина сурогатния вирус MS2 - считан за невреден за хората, но по-труден за убиване от SARS-CoV-2, а след това дезинфекцирали кабината детайлно с препарати и UV светлина. След края на процедурата, учените от Аризона анализират различните части на самолета, а резултат е: вирусът е унищожен. На базата на това учените констатират, че щом използваните методи успяват да убият по-устойчивия вирус, то без проблем ще унищожат и коронавируса.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      X
      x
      2 -3
      09:54, 22 яну 2021
      Грехота е училището да носи това име :(((
      Предлагам да се преименува на Банго Васил!
    • 2
      Ва
      Васил
      2 -1
      11:54, 22 яну 2021
      преименувай се ти на тъп задник -ще ти отива
    • 3
      Uv
      UV
      2 -1
      17:02, 22 яну 2021
      Чудесно , а сега следете какво се случва със зрението на децата и опишете експеримента.
    Последни новини