От х:

Днес в x:

„Книга за джунглата” вълнува славейковци

От вчерашния ден в класовете от началния етап на обучение в СУ „Петко Рачов Славейков“ тече активно литературно четене и дискутиране на „Книга за джунглата“ от Ръдиард Киплинг. Инициативата е поредната проява от традиционните срещи на библиотекар от Регионалната библиотека и учениците на най-голямото училище. Вече над 15 години съвместните мероприятия на двете институции се провеждат редовно по различни поводи и обхващат ученици от всички етапи на образование.

На 18 януари 1936 година почива Ръдиард Киплинг, автор на стихове, разкази, приключенски романи и „Книга за джунглата“. Това е поводът за среща на библиотекар от РБ „Никола Й. Вапцаров“ Маргарита Павлова с третокласниците и четвъртокласниците от  СУ „Петко Р. Славейков“. Отдавнашнатрадиция е годишнини, свързани с бележити автори, да бъдат отбелязвани по нетрадиционен начин. В случая срещите с шест паралелки от 3 и 4 клас протекоха не като стандартно литературно четене, а по-скоро като дискусия и изразяване на впечатления от филми, книги, начини на възприемане на съдържанието и защо трябва да прочетем първо книгата, а след това да изгледаме едноименния филм.

Срещите протичат при изключително голям интерес. Изграждането на литературните герои в нашето въображение е възможно, ако  първо сме прочели книгата. Именно в книгите авторът е написал как изглеждат героите и какви качества на характера притежават. Четенето на книги развива въображението; обогатява речника и спомага за по-богат запас от думи; визуално възприемане как се изписват думите; помага за по-лесно запомняне къде се поставят препинателните знаци.

По-голямата част от учениците са прочели книгата, а други са гледали анимационния филм. При следващата среща възпитаниците на „Славейков“ ще разкажат къде се разминават визуалните образи от филмите с изградените образи във въображението им. Участниците в срещите си обещаха до края на лятото всички да прочетат книгата и отново да дискутират.

В рамките на цялата седмица продължават срещите на библиотекаря с учениците от 3 и 4 клас, посветени на Ръдиард Киплинг.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Даскал
    0 0
    15:07, 20 яну 2021
    Нямат край фантасмагориите на директора
Последни новини