От х:

Днес в x:

Откриха екзопланета с размерите на Юпитер

Орбитиращият телескоп "Кеплер" забеляза планета с размерите на Юпитер около звезда, което показва, че може да открие подобни на Земята планети, ако те са в полезрението му, съобщи Ройтерс. 

Планетата, кръстена HAT-P-7b, вече е сред известните на учените около 300 екзопланети. Изчисленията на орбитата й от "Кеплер" сочат, че телескопът може да открие и по-малки планети. 

"Кеплер" отговаря на изискванията, нужни за откриване на планети с размерите на Земята, заяви екипът под ръководството на Уилям Боруцки от изследователския център "Еймс" на НАСА в Мофет фийлд, Калифорния. 

Телескопът "Кеплер" бе изстрелян през март и има за цел да открие обитаеми планети с размерите на Земята извън Слънчевата система. Телескопът орбитира около Слънцето, като се движи зад Земята, и, теоретично погледнато, може да забележи неща, които наземните телескопи и дори космическият телескоп "Хъбъл" не могат да видят

"Кеплер" прибягва да стандартен метод за търсене на планети - следене за промени в яркостта на звездата, когато планета преминава пред нея. Екипът на Боруцки изследва данни, свързани с наблюдаваните от "Кеплер" над 50 000 звезди. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини