От х:

Днес в x:

12 °C

В лабораторията в Ухан е имало болни от Covid през есента на 2019 г.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че през есента на 2019 година в секретната лаборатория в Ухан е имало няколко изследовали, които са се разболели от Covid-19. Той обяви данни от американското разузнаване, че в лабораторията са работили с 96% идентичен вирус от прилеп поне от 2016 година.

Изказването на Помпео е насочено към експертите на Световната здравна организация, които пристигнаха в Китай тази седмица, за да разследват причините за пандемията на коронавируса. Изследователите трябва да посетят и Института по вирусология в Ухан.

Властите в Пекин твърдят, че няма никакви доказателства, че вирусът е възникнал на тяхна територия. Китайското правителство посочва данните от Италия, че през септември 2019 година там е имало заразени с новия коронавирус.

Ръководителят на Държавния департамент на САЩ обаче казва, че в китайската лаборатория са държали проба от вируса RaTG13, който е изолиран от прилеп в пещера в провинция Юннан през 2013 година. По същото време няколко миньори, които са работили в тази пещера, са починали от болест, която е имала симптоми подобни на епидемията от SARS през 2003 година.

Първите случаи на необясними атипични пневмонии в Ухан бяха докладвани в самия край на 2019 година, а блокадата на града бе наложена три седмици по-късно.

Помпео казва, че поне от 2016 г. институтът е изследвал коронавируса RaTG13, който е повече от 96% идентичен с COVID-19. Институтът по вирусология не съобщава за възможни „експерименти за повишаване на заразността или леталността“ на вируса. Според Помпео лабораторията в Ухан е свързана с военните.

"Въпреки че Институтът по вирусология в Ухан е представен като цивилно място, той си сътрудничи с китайските военни", казва държавният секретар на САШ.

"Пандемията на COVID-19 би могла да бъде избегната. Всяка отговорна държава щеше да покани световни здравни експерти в Ухан до дни след избухването ѝ", коментира Помпео. Той призова "експертите на СЗО да имат достъп до всички съоръжения, лабораторни данни, персонал, очевидци и жалбоподатели" в Китай.

Досега експертите отхвърлят всички догадки, че вирусът може да е създаден изкуствено в лаборатория. Не са разсеяни съмненията, че вирусът може да е бил изпуснат от лаборатория заради пропуски в сигурността.

“Инцидентните инфекции в лабораториите са ставали причина за предишни разпространения на вируси в Китай, включително разпространението на SARS през 2004 година. Тогава бяха заразени осем души, а един почина“, се казва в изявлението на Държавния департамент на САЩ.

Ръководството на лабораторията в Ухан твърди, че е имало “нулево“ разпространение на вируса сред служителите и студентите.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини