От х:

Днес в x:

Щабът отчете изключително добри резултати от мерките, благодари на хората

Здравните власти отново отчетоха добра тенденция от противоепидемичните мерки. Според официалните данни за последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с COVID-19. От следващата седмица се възстановяват плановите операции и практическото обучение за ученици и студенти.

„Отчитаме изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки, което се отразява на заетостта на леглата, която намалява”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

„За 7 дни излекуваните са 14 853, а новопотвърдените случаи 4023”, обясни министърът.

Все повече били и желаещите да се ваксинират медици.

„Някои се опитват да прокарат идеята, че не сме осигурили достатъчно ваксини за всички български граждани. Това не е вярно”, категоричен е здравният министър.

„Искам да благодаря на всички български граждани, че достигнахме тези добри резултати. Сега ми се иска да ги запазим максимално дълго. Доживяхме времето, след като ноември оглавявахме класациите по заболеваемост, сега да сме на 27-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. На 6-о място ме на Балканите за 14 дневен период, което е 154 души на 100 хиляди”, обясни още доц. Кунчев.

Смъртността е 13,7 на сто и страната ни заема 9-о място в ЕС.

Следващата седмица, със заповед на министъра, ще бъде възстановено част от практическото обучение за ученици и студенти. Списъкът на дейностите, които не могат да се провеждат в електронна среда, ще бъде изготвен заедно с министър Красимир Вълчев.

Възстановява се и плановият прием и операции, но при постъпване в болница, задължително условие ще е наличието на отрицателен PCR тест

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини