От х:

Днес в x:

8 °C

Кое е смешното в този пътен знак?

Изображение 1 от 2

  Читатели сигнализираха за забавна грешка в пътен знак, обозначаващ обходния маршрут на пътя за Стара Загора край Димитровград. 

  Грешката, която е допусната, е в изписването на името на квартал Изток, през който преминава обходният маршрут на международния път Е85*, тръгващ от Литва и стигащ до Александруполис в Гърция.

  На табелата надписът на латиница не е изписан по правилата на система за транслитерация, като правилното изписване е "Iztok", а е преведен на английски език и надписа е "East". Тази грешка буквално дава ново име на димитровградския квартал Изток, който се намира в северната част на Димитровград - "Еаст", ако се позоваваме на НАРЕДБА № 3 ЗА ТРАНСЛИТЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕОГРАФСКИ ИМЕНА НА ЛАТИНИЦА .

  Наредбата гласи: Системата за транслитерация на български географски имена и нейните правила осигуряват еднозначно предаване и изписване на българската азбука с отделни латински букви или съчетания от латински букви.

  Там е даден и пример:

  Прилагателните "северен", "южен", "източен", "западен", "централен" и други подобни, когато влизат в състава на географското име, се транслитерират по следния начин:

  Централен Балкан Tsentralen Balkan
  София-юг Sofia-yug
  Перник-север Pernik-sever

  Според наредбата и примерите, дадени в нея, квартал Изток в Димитровград на табелата трябва да бъде изписан "Iztok", а не преведен на английски език като "East".

  Тази грешка едва ли ще заблуди някой чужденец, преминаващ по обходния маршрут на международния коридор Е85*, едва ли обърква и някой от жителите на квартала на къде кара,  но е забавен фактът, че реално шофирайки на север, табелата напътства на изток. Грешката явно е подмината и от Областното пътно управление, под чиято шапка е проектът за ремонт, след като табелата вече месеци се извисява гордо на мястото си.

  *Е85 е европейски транспортен коридор, част от Европейската пътната мрежа. Е85 започва от Клайпеда в Литва, тръгва на юг през Украйна, Румъния, преминава през България и достига до Александруполис в Гърция.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Тр
   Тръмп
   2 -2
   10:39, 16 яну 2021
   То па един квартал, те па едни хора
   • Ко
    Кочо Пръча
    3 -1
    15:19, 16 яну 2021
    РОМляни само там, трябва да го оградят с бетонни огради по 4 метра и да се сложат табели, че в оградената зона живеят примати и полухора и е опасно за живота за нормалните хора да са вътре в резервата.
  • 2
   Кр
   Кристина Петрова
   2 0
   15:47, 16 яну 2021
   Не знам какво имате против моите приятели от квартала?
  • 3
   Ф
   Ф
   1 0
   13:22, 18 яну 2021
   По-българи,са от нас.
  • 4
   См
   Смешен е
   2 0
   13:48, 19 яну 2021
   Смешен е кмета !

  Хороскоп за 28.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
  28 фев 2021
  Последни новини