От х:

Днес в x:

Проф. Кантарджиев: Загубата на обоняние е прогноза за леко протичане на COVID-19

„Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус”. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред радио „Фокус”.

Той припомни, че обикновено COVID-инфекцията се развива по-бавно и инкубационният й период е по-дълъг.

„Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора, със здрава имунна система, първо се губи обоняние. Това притеснява хората, въпреки че загубата на обоняние обикновено е прогноза, че по-лесно ще се мине през заболяването”, каза още той.

„Критерият е повишаването на температурата и непродуктивна кашлица. Грипната инфекция започва за часове. Френската дума „grippe“ значи сграбчвам. Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест“, посочи той.

Според проф. Тодор Кантарджиев антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и Бърза помощ.

„Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PCR тестовете. Освен това, през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат, обясни проф. Кантарджиев.

„Ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване - температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на COVID-19, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден, но PCR тестът ще е положителен“, обясни той.

„В момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси”, каза още проф. Кантарджиев.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини