От х:

Днес в x:

Обръщение на кмета Николай Митков по случай Новата 2021 година

Скъпи съграждани, жители на община Първомай,

В края на всяка година претегляме свършено и несвършено, правим равносметка на това, което сме постигнали и очертаваме пътя за бъдещето. Всеки от нас сигурно открива своите  основания да бъде  удовлетворен  от  вложените сили и умения в постигането на поставените цели. Препъваме  се в трудностите на ежедневието, но това ни мотивира да работим усърдно, да мечтаем смело и да реализираме надеждите си за едно по-добро бъдеще.

2020-та беше година на изпитания, на криза и в същото време година на възможности.

В годината на световна пандемия своя професионализъм за пореден път доказа общинската ни болница. Лекарите, медицинските сестри, санитарите и всички други служители на МБАЛ – Първомай влязоха смело в необичайната битка с СOVID – 19 и продължават да се сражават за живота на своите пациенти.

Учители и ученици доказаха способността си да работят в електронна среда и смело мога да твърдя, че 2020 година даде нови възможности за образованието в община Първомай. Преподавателите се справиха със ситуацията благодарение на желанието си да се развиват и желанието да предадат знанията си.

По време на пълното затваряне на държавата на своя пост останаха и служителите на Общинска администрация, които работиха ефективно за реализиране на поставените от обществото задачи.

Безспорно годината беше тежка в икономически аспект. През месеците май-юни се достигнаха  забравени нива на безработица, отразила се на доходите на населението. Радващо е, че няма фалирали предприятия и безработицата постепенно се снижава до 7 % в края на годината.

При други тежки обстоятелства, пожарникарите от Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението-Първомай, заедно с доброволци от селата Брягово, Драгойново, Искра успешно се пребориха с пожари, възникнали в землищата на селата и заплашващи населението им.

Живеем във време на изпитания, преживяваме трудности и правим не леки  избори: за по-доброто или по-малкото зло. И винаги се опитваме да постъпваме така, че да не изневерим на добротата и човечността, които носим в сърцата си. 170  наши съграждани, попаднали в социална изолация, получиха и ще получават топъл обяд, осигурен по програма от община Първомай. В това дело бяхме подпомогнати от редица дарители: Димитър Минев, Теодора Балабанова, сестрите Нели и Адриана Костадинови, Петър Йорданов, Деметра Начев. Към тяхното дело можем да добавим организираната от  Димитър Желязков акция в подкрепа на филиала на Спешна помощ в Първомай и дарението на съгражданина ни Веселин Георгиев. Благодаря на десетките граждани, включили се в благотворителните акции за града и общината ни!

2020 година беше тъжна година за културата и спорта в общината. Не само защото редица събития отпаднаха от годишните планове. За пръв път не бяха проведени Майските културни тържества, Празникът на тракийската музика. Дни след дълго чакана премиера ни напусна заслужилият читалищен деятел Иван Караславов.  Първомайският волейбол загуби един от ентусиастите си, организатор и спомоществовател – Костадин Топузов, а футболът – обичания треньор Иван Рашев.

Състезателите на различни клубовете не успяха да участват в много турнири и шампионати. Но кризата даде шанса и времето да бъде почти завършена залата по бадминтон и се надяваме през следващата година там да бъдат проведени и първите турнири.

В същото време беше изпълнявана инвестиционната програма на общината – ремонтирани са 2,2 км улици в града, ограден е гробищният парк, в редица села бяха направени дълго отлагани ремонти.

Добрата работа на Общинската администрация с Общинския съвет дават резултат и показват, че комуникацията и работата с мисъл за Първомай е единственият начин да се развива общината.

2021 година  и за нас жителите на община Първомай, и за България ще е изпълнена с много предизвикателства, но и амбиция да докажем, че заедно можем да правим добрите неща за общността.

За всички нас ще е важно, както и досега, да проявим  и добра воля, и здрав разум. Само така съвместните ни действия, убеден съм, ще донесат желаните резултати.

В тези светли празнични дни  Ви желая да откриваме пристана за най-искрената сърдечност и най- топлите пожелания към близките си, към приятели и непознати хора дори.

 „Бъдете здрави!“, това е основното богатство, което ви пожелавам.

Да посрещнем Новата 2021 година с радост и светли чувства. Да си пожелаем мирни  и  по – добри дни !

Успешна, радостна и щедра  Нова Година на Вас и Вашите семейства!

Николай Митков

кмет на община Първомай

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини