От х:

Днес в x:

7 °C

Бездомниците от центъра за временно настаняване се нуждаят от храна, дрехи и книги

  Настанените в общинския приют за бездомници имат нужда от храна и дрехи. В центъра в момента обитателите са седем души. Двама от тях са в недобро здравословно състояние.

  С решение на общинския съвет за тези хора има осигурен покрив в студените месеци. В стаите е топло, свидетелстват домуващите. Всеки настанен там разполага с легло и завивки, имат осигурени и санитарни помещения, топла вода. Стаите им се отоплят с климатици.

  Разходите се поемат от Общинската администрация. Няма обаче осигурен бюджет за храна.

  Някои от настанените имат доходи, но други -никакви.

  Охранителят на обекта Димитър Георгиев помага с каквото може на останалите. 70-годишният мъж през миналата зима е бил сред намерилите в центъра временен подслон. Успял е да стъпи на крака и да се измъкне от тежкото си положение. От общината са го настанили в общинско жилище и са му предложили работното място в приюта понеже познава от миналата година условията и реда там. Димитър е наясно е какво е да си гладен и без покрив, затова помага сега на останалите с каквото може. Купува и храна за тези, които нямат средства.

  Най-младият обитател на центъра е Петър Киряков. Момчето казва, че е студент и учи онлайн. Пази мобилните си данни са обучението си. С храна и дрехи му помага психоложка, която е работила с него преди време, още докато е бил настанен в институция преди пълнолетието си.

  Помагат със собствени средства за храна и хора от общинската администрация.

  От общината днес доставиха и още още оборудване -матраци за стаите във временния приют.

  Хората в него са в свободен режим. Ние им осигуряваме подслона и условията за хигиенно-битовите нужди, уточниха от там. Ако има благодетели, които могат да помогнат за осигуряването на харна за тези хора, те могат да го направят и чрез социалния патронаж тя да достигне до тях.

  Предвид настоящата ситуация около разпространението на коронавируса обаче тези, които искат да дарят храна трябва да имат предвид, че не са подходящи варива, тъй като в приюта домуващите нямат условия сами да си готвят и това е решено от съображения за сигурност. Могат обаче да се даряват хляб, закуски и консерви или да се осигури топъл обяд за седмината домуващи. А от Общината обещаха, че ще съдействат даренията да стигнат до хората във временния приют.

  Дрехите, от които се нуждаят настанените в центъра, са зимни за мъже, а обувките да са номер 42, 43, призоваха Петър и Димитър.

  Освен храна и дрехи обаче, те помолиха и за книги.

  "Книгите дават много възможности. Освен, че можем да запълваме времето си докато отмине ситуацията около наложените мерки, чрез тях човек може да се учи, да промени живота си", сподели Петър. Младият мъж си търси работа непрекъснато, но в пандемията в момента получава само обещания.

  Димитър пък казва, че ако се появят дарители на книги, той ще направи библиотека в приюта. Четивата ще се съхраняват в неговата стая където дежури като охрана и той лично ще отговаря книгите да се пазят в добро състояние.

  „Когато приютът спре да работи през пролетта, ще подредя книгите и ще ги запазя отново за следващата зима, когато отново ще ще отвори за бездомниците“, обещава той.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   По
   Помощ
   31 -3
   17:16, 17 дек 2020
   Здравейте, как може да се направи дарение за тези хора? Не живея в Хасково, но бих им помогнал.
  • 2
   Пл
   Пламена
   31 -2
   18:25, 17 дек 2020
   Може ли, да кажем в неделя когато почивам просто да оставя едно кашонче пред дома.Имам книги, ще се намерят и дрехи.И малко храна разбира се.Нали никой няма да ми се разсърди,че ще дарявам директно, а не да търся институции.Не че в неделя ще намеря такива.
   • Ам
    Аман от пишман добродетели
    6 -28
    20:03, 17 дек 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Па
    Паржу
    1 -8
    02:28, 18 дек 2020
    Ти да не работиш в дом майка и дете или е съвпаден... Виж коментара
   • Ан
    Анонимен
    12 0
    08:42, 18 дек 2020
    Миналата седмица носих директно в приюта. Има пазч, оставете им го, те си ги разпределят. И се радват на всичко.
  • 3
   Гр
   Гражданин
   15 -2
   20:20, 17 дек 2020
   Днес преди обяд пред автогарата бе пълно с ненормални откачалки! Става въпрос около и на пешеходната пътека със светофара на бул. "Съединение " до автогарата. Днес ми се наложи да премина няколко пъти от там с автомобил и ми направиха силно впечатление на ненормалници и то от двата пола, които пресичаха или на платното правеха простотии и шоу за останалите с риск за ПТП. Един подритваше кутия като футболна топка скандираше Марадона и Петър Жеков и колите го заобикаляха. А друга ненормалница пресичаше с няколко чанти и след това се спираше на средата на платното и така няколко минути и след това отново пресичаше на обратно и пак се спираше и колите и заобикаляхаТ ака ли не се намери един полицай та да ги отстрани! Не трябва ли да са карантинирани някъде, а не изтървани и да бесуват и създават хаус?
   • :)
    :) :) :)
    14 0
    21:07, 17 дек 2020
    Има един дели хаптал дето събира камъчета и боклуци и ги хвърля после.
  • 4
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 5
   Оказва се че в Центъра има 7 бездомници,
   обаче в Града няма 7 Християни :))
  • 6
   Ко
   Коцето
   13 -3
   02:38, 18 дек 2020
   Наскоро имаше статия със снимков материал, че приютът е готов с идването на зимата да приема обитатели. На снимките се виждаха прилично обзаведени стаи с легла и пр. необходими вещи.
   От горния материал става ясно, че хората там искат книги, дрехи и храна, а от общината им разтоварват мебели.
   Следва ли по подразбиране, че екипът от експерти на общината, начело с този, който ги е назначил нямат никаква идея, какво е това книга и как изглежда тя.
  • 7
   Кр
   Красимира Славова
   3 -4
   11:10, 18 дек 2020
   Здравейте! Всеки, който иска да стане благодетел за тези хора, е добре да спазва и изискванията, които поставя общината за тяхната безопасност. Затова най-добре е даренията да се оставят в сградата на общинската администрация. Чрез Социалния патронаж те ще достигнат до хората, които се нуждаят от тях!
   Времената са такива, че е добре да пазим своето и здравето на хората от приюта!
   Вече има осигурени книги за библиотеката, която искат да направят. Има и още благодетели,които ще помогнат!
   Търсят се добри хора, които ще осигурят храна. Някоя фурна, например, може да поеме закуската на тези хора, все пак става въпрос за 7 души. Има и заведения за бързо хранене в града, които работят и могат да им осигурят обяд.
   На всички съпричастни- благодаря!
   Бъдете здрави и се пазете за още добри дела, които сте готови да направите!
  • 8
   За
   Запознат
   11 0
   12:45, 18 дек 2020
   Петък отдавна е изключен от Тракийския университет, поради лоша дисциплина и алкохол! Жалко за помощта и даренията, които му организира половин Хасково преди години! Помогнете му с работа, пък дано най-после я хареса!
   • Ан
    Аноним
    2 0
    21:59, 18 дек 2020
    Този наглец няма насищане.От години се държи така сякаш всички са му длъжни.
  • 9
   Jo
   John
   1 0
   13:39, 20 дек 2020
   я, се хващай да носиш бе, бок лук, по-скъпо яке имаш от моето, вземай метлата да метеш улиците, мързел безподобен!

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
  20 яну 2021
  Последни новини