От х:

Днес в x:

Путин на дъното на Байкал

Снимка: wikipedia.org

От най-дълбоката точка на езерото Байкал руският премиер Путин даде интервю и проведе кратка фото и видеосесия, посветена изучаването на природния феномен. Той се потопи до самото дъно на борда на подводницата Мир-1, единият от двата дълбоководни апарата, които през последната година изследват езерото.

Путин се е разписал в бордовия журнал, като освен подписа си е оставил поздрав „Привет Байкал”, съобщава РИА Новости. Руският премиер е обещал в близките години да започне формирането за руски научноизследователски флот.

Международната  научноизследователска експедиция "Миры" на Байкале" (Световете на Байкал) стартира през юли 2008 г. Дълбоководните апарати Мир-1 и Мир-2 имат няколко десетки потапяния, по време на които за взети проби от дъното и водата, открити са няколко нови видове и е намерен нефт. Това лято е вторият сезон на експедицията.

Езерото Байкал се намира в силно сеизмичен район, а възрастта му е  е около 25-30 млн години. Максималната дълбочина на езерото е 1637 м, което го прави най-дълбокото езеро на Земята. То е и най-дълбоката континентална падина. Водите му съставляват  22% от световните запаси на сладка вода. Температурата на по-дълбоките слоеве е около 4 °С. Водата в езерото е толкова прозрачна, че отделните камъни могат да се видят на дълбочина до 40 м.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини