От х:

Днес в x:

Хора на Ал Каида в MI5

Високопоставен депутат от опозиционната Консервативна партия запита вътрешния министър дали хора от Ал Каида са били наети на работа от MI5 "по грешка".

Патрик Мърсър - председател на подкомисията за контратерористична дейност и вътрешни работи, каза, че му е било съобщено, че шестима новонаети от вътрешното разузнаване хора са били изгонени поради съмнения, свързани с миналото им.

За двама от тях се смята, че са били обучавани в лагери на Ал Каида, докато другите имат необясними дупки в своите автобиографии, съобщи Мърсър за "Дейли телеграф".

Говорителка на вътрешното министерство отказа да коментира твърденията.

Мърсър каза, че е научил, че MI5 е изгонила шестима души в периода между 2005 и 2007 година.

Депутатът каза, че се опасява, че след атентатите в Лондон през юли 2005 година, службите за сигурност са се втурнали да наемат мюсюлмани, което може да е позволило на симпатизанти на Ал Каида да проникнат в тях.

Той е написал специално писмо до вътрешния министър Алън Джонсън с искане за повече подробности.

Мърсър заяви, че Комисията за вътрешни работи на Камарата на общините може да се заеме със случая през следващия месец.

Той каза пред вестника, че правителството е трябвало да започне разширяване на службите за сигурност след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 година.

В действителност, това стана едва след нападението в Лондон, когато бяха взети такива мерки, добавя той.

Не ме учудва факта, че това бързане е довело да наемане на хора, които са врагове на страната и са се възползвали от кампанията, каза той.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини