От х:

Днес в x:

16 °C

Съветът на 104-годишен докторант към внуци и правнуци: Учете. Учете постоянно

"Времето, което си пропилял, е времето, което никога няма да си върнеш. Затова трябва да знаеш как най-добре да го използваш. Това, което не си направил днес, е твърде късно да направиш утре." Думите са на 104-годишния Лусио Чикито. Той е докторант. През 2020 г. той изпраща дисертация до Университета в Манчестър. Започнал я преди 77 години. За него разказа BBC.

Проучването му е свързано с опита да разреши проблем, с който се е сблъсквал в кариерата си на инженер. По време на пандемията от COVID-19 най-накрая успява.

"В професионалната ми работа по отношение на реките и потоците имаше проблеми, които привличаха вниманието ми. Един от тях беше свързан с определянето на максималното количество вода, което може ефективно да се извлече от река. Сега, по време на пандемията, най-накрая открих решението и приключих дисертацията си. Изпратих я в края на септември", разказва Лусио. Той се надява трудът му да повиши ефективността при използването на водата от хидроенергийните и напоителните системи.

"Щастлив съм, че съм имал дълъг живот - казва той пред камерата. - Винаги съм бил зает. Никога не съм спирал да работя. Не съжалявам за дългите нощи, нито за тежката работа. Нямам нужда от нищо друго, само от добро здраве и го имам. След 104 години имам добро здраве. Моята тайна? Много плодове. Ям много плодове. Къпя се със студена вода. Мисля, че затова нямам бръчки."

Разхожда се всеки ден с кучето си. Стига до реката и спира там, за да се моли и размишлява. Активността му никога не секва. "Постоянно съм активен - казва той. - Ако не чета нещо, уча."

Има голямо семейство, което е край него. Дори и да не присъства физически, се чуват, разговарят. Лусио има 12 внука - шест момичета и четири момичета, и 8 правнука, най-малката е двугодишната Алисия. Двамата имат специална връзка, въпреки че ги разделят 102 години. С натрупаната си мъдрост той я учи колко голяма е стойността на учението.

"Невероятно горди сме с него - казва внучка му Каролина. - Не само заради възрастта му, а и защото той все още продължава да ни учи. Да приключиш докторат на 104 години! Това ни показва, че животът продължава без значение на каква възраст си."

"Той винаги ни е учил да работим, за да постигаме мечтите си, да се трудим здраво, защото те няма да паднат от небето", допълна Каролина.

Лусио усеща подкрепата на цялото си семейство. "Обаждат ми се, говорим. Наричат ме Тито. Цялото семейство ми помага, имам подкрепата на всичките си деца. Съветът ми е да учат, да учат постоянно."

Лусио е роден в Меделин, Колумбия. Започва докторантурата си в Университета в Манчестър преди 77 години, има успешна кариера като инженер, съосновател е на най-голямата енергийна компания в Колумбия.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини