От х:

Днес в x:

Европейските лидери се споразумяха за бюджета на ЕС

Европейските лидери постигнаха съгласие за многогодишната финансова рамка и Фонда за възстановяване. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър.

"Сделка за "МФФ (многогодишна финансова рамка или седемгодишния бюджет - б. р.) и Възстановителния фонд! Сега можем да започнем с прилагането и да изградим наново икономиките си", написа Мишел. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък отбеляза, че Европа се придвижва напред – 1,8 трилиона евро ще дадат мощен тласък на възстановяването и ще изградят по-устойчив, зелен и дигитален ЕС.

В заключенията за отговора на пандемията се казва, че Европейският съвет подчертава значимостта на подготовката за правилната логистика и разпределение на ваксините, в т.ч. и развитието на национални стратегии за ваксиниране, за да пристигнат те навреме при хората в Общността.

Полша и Унгария наложиха вето на бюджета и Фонда за възстановяване заради новия механизъм за върховенството на закона, който обвързва получаването на евросредствата със спазването на принципите на правовата държава. Вчера стана ясно, че двете страни са се договорили с Германия за бюджета на ЕС. 

Двете правителства бяха обвинени от Брюксел в нарушаване на демократичните свободи, по-специално на съдебната независимост в Полша и свободите на печата и гражданското общество в Унгария.

Рекордният седемгодишен бюджет на ЕС е на стойност 1,07 трилиона евро, а Фондът за възстановяване след коронавируса възлиза на 750 млрд. евро.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини