От х:

Днес в x:

Три сложни въпроса пред последната среща на ЕС за годината

В Брюксел днес бе открита последната за годината двудневна среща на Европейския съвет, която е от ключово значение за утвърждаването на многогодишната финансова рамка на блока и Фонда за възстановяване на икономиката след пандемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

Държавните и правителствени ръководители на 27-те страни членки запазиха минута мълчание в памет на един от архитектите на европейската интеграция - бившия френски президент Валери Жискар д'Естен, починал на 2 декември.

Това е първата присъствена среща на Европейския съвет за последните два месеца заради пандемията от коронавируса и се очаква тя да се проточи, поради няколко сложни въпроса в дневния ред, чието предварително обсъждане влезе в задънена улица, отбелязва ТАСС.

Един от тях е приемането на седемгодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. на стойност 1,07 трлн. евро и на Фонда за възстановяване, възлизащ на 750 млрд. евро.

Втора сложна тема на срещата са действията на Турция в Средиземно море и обещаните във връзка с това нови санкции по отношение на Анкара, за които засега също не е постигнат ясен компромис между страните членки, съобщи дипломатически източник.

Най-накрая, трети въпрос, решаването на които изглежда най-сложно, засяга излизането на Великобритания от ЕС и по-точно споразумението за двустранните отношения след Брекзит. Всички поставени от страните крайни срокове за сключването на такова споразумение вече са изтекли.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини