От х:

Днес в x:

Слънчевата буря достигна до околностите на Земята

Орбитални спътници регистрираха първите признаци, че плазменият облак, изхвърлен от Слънцето в понеделник, е достигнал Земята през нощта, съобщи ТАСС.

Планетата ни ще прекара около ден в плазмата, уточниха на уебсайта на лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Руската академия на науките.
"Магнитното поле на Земята ще бъде в нарушено състояние за около един ден, включително възможни слаби и умерени магнитни бури. Авроралната зона (зоната на полярното сияние) е изместена към западното полукълбо и ще обхване почти цялата северна част на Канада. На територията на Русия полярни сияния, съдейки по реалната ситуация, ще бъде възможно да се наблюдава само в най-северните географски региони ", се казва в съобщението на лабораторията.

Слънчевият плазмен облак е достигнал до Земята около 3 ч. българско време.

Радиационното натоварване на космическите апарати остава повишено, но умерено, което не представлява голяма заплаха за тяхната нормална работа и съществуване. В същото време Земята и нейната орбитална група ще трябва да издържат десетки пъти по-силни въздействия през следващите пет години, след като Слънцето излезе от "хибернация" и започна нов активен период. показател за това са три мощни изригвания на повърхността му за шест месеца.

Тази геомагнитна буря е причинена от относително слабо изригване от клас C7.4 на Слънцето в понеделник, регистрирано от инструменти на орбиталната обсерватория SOHO. В понеделник тази зона се насочи точно към нашата планета, поради което ефектът от изхвърлянето на коронална маса ще бъде възможно най-силен.

Учените очакват, че преминаването на Земята през изхвърления от Слънцето плазмен облак не само ще доведе до прекъсвания в работата на комуникационните системи, но и значително ще увеличи полярното сияние. То ще стане видимо през следващите дни за жителите на онези региони на Земята, които са разположени на 60-70 градуса северна и южна ширина. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини