От х:

Днес в x:

6 °C

Напусна ни Георги Пинчев

След дълго боледуване на 82-годишна възраст ни напусна Георги Пинчев.

Тъжната вест съобщи историкът Милен Вълчев, който е научил за кончината от дъщерята на Георги Пинчев-Павлина Пинчева.

Земеделецът от редиците на БЗНС „Никола Петков“ е роден в хасковското село Малево.

Още като ученик е част от  т.нар. Малевска задруга, която печата и разпространяват позиви срещу комунистическия режим и ограбването на дребните и средни стопани. 

През 1955 г. и през 1958 г. е съден по Закона за разтуряне и забрана на Българския земеделски народен съюз „Никола  Петков“ на затвор. Част от присъдите си прекарва в  лагера "Белене".

По-късно завършва българска филология във ВТУ „Кирил и Методий“ и е преподавател по български език и литература.

След 1989 г. отново се включва активно в политическия живот, като заема длъжността организационен секретар на БЗНС „Никола Петков“.

През 1996 г. става главен секретар на земеделската организация.

Главен редактор е на печатния орган на БЗНС – националния седмичен вестник „Земеделско знаме“.

Депутат е в три Народни събрания-37-то  от 1994 г. до 1997 г. и в 38-то 1997 г. до 2001 г. През 2005 г. участва в парламентарните избори в рамките на Коалиция ОДС и става отново народен представител в 40-то НС с мандат от Пловдив.

След оттеглянето си от политиката Георги Пинчев се отдава на писателска дейност и живее в родното си село Малево.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Мю
  Мюмюн
  30 -6
  22:45, 9 дек 2020
  Почивай в мир учителю.
 • 2
  Им
  има и друго
  20 -12
  22:52, 9 дек 2020
  Като дете го карали да пали текезесенските жита.
 • 3
  умре като тоя от естествена смърт
  ....
  В Малево , тия фашисти трепеха бременни крави и деляха месото между наследниците от София,
  кога разваляха ТКЗС-то.
  По това време купувах камиони с жито от Малево - и затова знам от местни хора
  • Вя
   вярвам ти
   34 -9
   23:51, 9 дек 2020
   Свидетел съм как в Конуш върнаха на хората по няколко овце. Всички бяха изклани и вкарани в бурканите. Това го направиха т.н. Ликвидационни съвети, създадени от СДС на Филип Димитров. И тоя беше от разрушителите на селското стопанство.
 • 4
  Бе
  Беше
  25 -9
  00:54, 10 дек 2020
  и добър шахматист.Бог да го прости.
  • Ха
   Халил
   11 -1
   18:22, 10 дек 2020
   Редовно играехме да почива в мир
 • 5
  Ге
  Георги
  22 -6
  01:17, 10 дек 2020
  Дълбок поклон,лека му пръст.
 • 6
  Не
  негов селски
  21 -9
  12:50, 10 дек 2020
  Питайте тези които го познават повече от 70 години, какво представляваше "даскал Пинчев", така , че не ми го хвалете толкова. За умрелите или добро или нищо , затова няма да кажа нищо. Хората обаче помнят.
  • Та
   така е
   6 -5
   13:26, 10 дек 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 7
  +-
  +-
  5 -6
  15:06, 10 дек 2020
  Щастлив човек е бил този Пинчев.
  Дълъг живот, парички, спокойствие, малко работа.
  Ча сега, посмъртно ще го понахейтят малко.
 • 8
  За
  Запознат
  12 -2
  15:24, 10 дек 2020
  Бог да го прости Разтуриха ТКЗС но не дадоха алтернатива на селяните разграби се инвентара отделни хора станаха по богати БЗНС се нарои на партии и съюзи всеки иска да е лидер вместо да бъдат балансъори и защитници на земеделците Историята го е доказала България е излизала от кризи благодарение на земята която притежаваме
 • 9
  Ан
  Анонимен
  12 -2
  15:40, 10 дек 2020
  Поклон пред паметта му!

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини