От х:

Днес в x:

Пием ли повече по време на самоизолация

Втората вълна от разпространението на COVID-19 е в разгара си. Затворени по домовете си, много хора по света посягат към алкохола като към спасение.

През март и април тази година, когато в много американски градове и щати въведоха карантина, американскитe медии съобщиха, че в страната рязко се увеличава продажбата на алкохол. 

Тогава учени от Тексаския университет в Хюстън решават да проучат как самоизолацията и други стресови фактори, свързани с епидемията от COVID-19, влияят на алкохолните навици на американците.

В проучването на Ситара Виракун и нейни колеги взимат участие повече от две хиляди жители на САЩ над 18 години. Анализът на данните показва, че самоизолацията е повлияла по различен начин на сериозно пиещите американци и на другите, които рядко посягали към чашката или изобщо не пиели преди карантината.

Тези, които пиели умерено или изобщо не употребявали алкохол преди това, не са се повлияли от епидемиологичните ограничения и не са започнали да пият повече. Обичащите чашката обаче започнали да пият повече и по-често.

Средно всяка следваща седмица самоизолация увеличава с 19% вероятността от напиване. Това засяга особено пиещите ергени без деца. Към края на епидемията тези хора пиели почти два пъти повече, отколкото преди нея. Интересното е, че тази тенденция е засегнала силно и жените, и младежите, пише News Medical.

Учените предполагат, че постоянното седене вкъщи е един от стресовите фактори, които карат обичайно пиещите да пият още повече и по-често.

Тези особености на психиката трябва да се отчитат както при изработването на противоепидемиологични мерки, така и в други ситуации, когато представителите на уязвимите групи трябва да седят много време вкъщи, смятат учените. Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Drug and Alcohol Abuse.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини