От х:

Днес в x:

17 °C

S&P: През 2021 г. може два пъти да има парламентарни избори

"Ако на парламентарните избори през март 2021 г. не настъпи някаква голяма политическа промяна, очакваме съставът на следващия парламент да отразява сегашния раздробен политически пейзаж, което ще направи трудно формирането на жизнена правителствена коалиция. Допускаме, че резултатът може да е едно продължително сглобяване на коалиция или дори да се наложи повтаряне на парламентарните избор. При всички случаи очакваме процесът за взимане на политически решения да стане по-сложен."

Това се казва в съобщението, с което агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P) обяви миналия петък, че запазва оценката си за рейтинга на България и стабилната перспектива за него.

В събота в родопско село премиерът Бойко Борисов го посочи като пример колко добре управлява и за пореден път остро критикува президента Румен Радев: "Всеки път когато президентът Радев се обади и му потече злобата, през нощта излиза кредитна агенция и казва какво мисли за България. Перспективата за следващата година, за "разрухата" на Радев остава стабилна. Поне за следващите 2 години. Евтини приказки, че от джипа се разхвърляли пари."

Вярно е, че в оценката на S&P има окуражителни думи за позицията, от която Българи влезе в кризата, прогноза, че няма да е чак толкова дълбока и как ще излезе от нея, включително с добри резерви и помощта на общо 30 млрд. евро от Европейския съюз до 2027 г. (или "почти 50% от българския БВП преди пандемията").

Според Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw) само през 2021-2022 г. благодарение и на помощния пакет на ЕС за пандемията общите евросредства на разположение ще достигнат 10% от БВП на България.

На 26 ноември голямата маркетингова агенция IHS прогнозира, че Борисов няма да подаде оставка преди изборите през март 2021 г., най-малкото защото ще иска да внесе в Европейската комисия националния план за възстановяване - условие за достъп до 750 млрд. евро помощен фонд на ЕС. Според IHS в него няма да има някакви големи нови инициативи и за новата година едва ли ще има нови "зелени" инвестиции предвид очакваното бавно съставяне на ново правителство. Агенцията предупреждава, че ако в следващите месеци постоянно има много заразени от COVID-19, властите може да опитат да отложат парламентарните избори, което би събудило и уличните протести.

Но Борисов, а и управляващите, отново четат публично полезните им положителни за тях части от доклада на S&P и спестяват какво пише малко по-надолу в него. Текстът прави анализ на макроикономическо ниво, а не какво реално стига до бизнеса и гражданите. Такъв е примерът на агенцията за антикризисните мерки, сред които се изброяват и схемите пред Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, но анкета на Българската стопанска камара показа вчера, че над 90% от членовете ѝ не са прибягвали до тези инструменти не защото нямат нужда от тях, а защото са твърде бавни и затиснати от тежка бюрокрация.

Ето част от посочените от S&P оценки и предупреждения

- След протестите от 2020 г. вярваме, че нови политически трудности ще последват изборите догодина

- Нужни са структурни реформи, включително подобряване на бизнес средата, но започването им изглежда трудно при задаваща се политическа нестабилност

- Намалена е предвидимостта на бъдещи политически решения, особено в моменти на повишена политическа нестабилност; възможно е на моменти да отслабнат прозрачността и контролът от други институции

- Българският износ - особено на услуги, в които туризмът заема 40% - силно зависи от търсенето в чужбина, което остава нестабилно

- Не мислим, че завръщането заради пандемията на българи от чужбина ще спре тенденцията да намалява работната ръка, населението и емиграцията; това се променя с реформи

- Растежът на икономиката продължава да бъде ограничаван от умерените показатели за БВП на глава от населението и структурни недостатъци на институциите

- Вярваме, че ще е трудно да се усвоят всичките фондове в следващите години, но делът ще би трябвало да е висок

- Някои европейски институции ще продължат да настояват за реформи и обвързване достъпа до евросредства с върховенството на закона, но не вярваме, това да е пречка продължително време, включително защото България се вслушва в препоръките и има добри отношения с Европейската комисия

Не става без работещо правораздаване

Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, каза вчера на "Български икономически форум 2020", че доверие в управлението в момента е много трудно да се говори и когато го няма, не може да го възстанови каквото и да е говорене за планове и реформи. "Прекалено голям толеранс беше даден през последните 8 месеца, за да се изготвят насочени мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката", каза тя.

Според нея има сериозно разминаване между планове и реалност за трите години до завръщането на икономиката на нивото от 2019 г.. В тях ще се излее огромен публичен ресурс, който заради корупция и неефективност в управлението може да се насочи към дългосрочни проекти, макар че средствата са предвидени да дадат резултат именно в 2021-2022 г.

"Няма как да не говорим и за съдебната система, която има ключова роля за това кои бизнеси и предприемачи са "добри", кои спазват правилата. Виждаме през последните години публични и зрелищни рейдове срещу предприемачи, за които тепърва ще видим какво ще се случи, когато стигнат до съда, но така или иначе те създават усещане за несигурност в правенето на бизнес в България."

Съдебната система трябва да накаже злоупотребите, които неизбежно ще започнат с разпределянето на внушителни средства още от декември. Когато тя не работи, има голяма вероятност всички планирани средства да бъдат прахосани по начин, който не очакваме и не искаме, добави Костадинова.

"За тази система не виждаме някакъв план за значителна промяна в следващите две години, а това съсипва всичко положително, което ще се случи през това време."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини