От х:

Днес в x:

Парламентът разпусна комисията за неуспялата конституция на ГЕРБ

За една минута по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ управляващото мнозинство разпусна незаседавалата временна комисия, която трябваше да събере експертни мнения по проекта за конституция на ГЕРБ. В сряда очаквано управляващите не успяха да съберат 160 гласа за свикване на избори за Велико народно събрание, което да приеме новата конституция.

Комисията, която се председателства от Десислава Атанасова, трябваше да заседава до 2 декември и да проведе широк дебат по предложенията, но се е събирала само веднъж, тъй като президентът Румен Радев обжалва в Конституционния съд създаването й. Той трябва да се произнесе другата седмица.

Проектът за нова конституция бе внесен на 2 септември т.г. от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" след няколкодневни преговори. В него се предвижда промените в конституцията да не се правят от Велико народно събрание, а с референдум; депутатите в обикновеното Народно събрание да бъдат намалени от 240 на 120 души; Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два съвета, но без законодателна инициатива и др. Правомощията на главния прокурор обаче не се променят и той отново остава на практика безконтролен.

В разгара на протестите през лятото премиерът Бойко Борисов се обяви за рестарт и обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът реши да има избори за Велико народно събрание. Той не е обявил какво ще прави, ако Народното събрание не успее да насрочи такива, както изглежда, че ще стане.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини