От х:

Днес в x:

8 °C

Нюзрум - задкулисните истории в телевизията от гениалния Арън Соркин

Когато медиите влязат във фокуса на сериалите, почти винаги ъгълът е циничен. Изглежда трудно да се откажеш от примамливата идея да обвържеш медийната среда с корупция и политически натиск и да предложиш на зрителите версията за четвърта власт, обвързана мръсно с всички останали. Има едно-единствено изключение, в което журналистите не са гадни копеленца, които гълтат и възпроизвеждат отровата на деня, докато не се превърнат в обръгнали циници. Това изключение е сериалът "Нюзрум" (HBO), който бе на върха на най-гледаните предавания в Щатите.

Диалозите са всичко

Мозъкът на "Нюзрум" е Арън Соркин, който е абсолютно изключение от добре приетите правила за писане на текст за телевизия или театър. Обикновено сценаристите упорито работят по схема, която включва малко думи, много действие, обрати кукички в края на епизода, за да те накарат да гледаш следващия. Подходът е следният: сценаристите написват цялата рамка на сериала, наричана "библия", в която са разписани арките на героите и сюжетните ходове, преди да преминат към разбиването на епизодите в диалози, с които специално се занимават т. нар. диалогисти. Соркин обаче навярно е единственият сценарист със световна слава (носител на "Оскар" за "Социалната мрежа", автор и на фамозния "Няколко добри момчета" с Джак Никълсън и Том Круз), който пише текстовете си именно откъм диалозите. Репликата е онова, което движи сюжета, готиният, остър, игрив диалог е нещото, което е от първо значение. Вероятно ще се досетите за монолога на Джак Никълсън и прословутото You can't handle the truth!, а гледалите "Социалната мрежа" няма как да не са обърнали внимание на светлинната скорост, с която Марк Зукърбърг изстрелва реплика след реплика, които замайват и най-концентрирани зрители.

"Нюзрум" реабилитира журналистиката

Епизодите на настоящия труд на Соркин - "Нюзрум", проследяват работата в кабелна телевизия и по-специално вечерната емисия новини с говорител Уил Макавой. Авангарден водещ, той често попада в светлините на прожекторите с неласкавото си отношение към американската политика - твърде непредпазлив е към либералния тон, който трябва да спазва. Още в първия епизод се връща от отпуска, за да разбере, че ководещият му напуска и взима почти целия предишен екип със себе си. За изпълнителен продуцент на новинарското шоу е назначена Макензи Макхейл, която е негово бивше гадже. Макензи обаче е рядко съчетание между страхотен професионалист и милостива душа - тя е готова на всичко, за да позволи на Макавой да изкаже мнението си, но в същото време е желязна и дисциплинирана, истински медиен войник.

Целият екип в "Нюзрум" има амбицията да създава обективни новини, напук на политическия и корпоративен натиск. Журналистите в новинарското студио са обратното на това, което виждаме в "Четвърта власт" - заредени са с идеализъм, който постоянно опъват на корпоративен и политически натиск, намират вратички да прокарат мнението си, въпреки че знаят, че ще влязат в конфликт с борда на директорите. На всичкото отгоре са зависими от негово величество рейтинга. Готиното е, че епизодите на "Нюзрум" са свързани с реални събития - отразяването на движението "Окупирай Уолстрийт", съревнованието между Обама и Ромни, финансовата криза и изобщо всичко важно в Щатите в последните 4-5 години. Самият Соркин първоначално решава да прави сериала с измислени събития, но после се спира на идеята за истински случки, за да придаде по-голяма достоверност на ставащото. "Искам "Нюзрум" да е идеалистичен и романтичен, с оптимизъм и хумор - всичко това спрямо хора, на които често се гледа с цинизъм", обяснява концепцията си Соркин. Едно от най-големите му достойнства като автор е, че винаги успява да създаде напълно реални характери, никога черно-бели, никога добри или лоши, с неподозирани тъмни и светли страни. А през цялото време съвсем финяшки успява да изкоментира най-наболелите проблеми на Щатите, стигайки усърдно до дълбочината на всяка криза.

Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини