От х:

Днес в x:

12 °C

Удължават епидемичната обстановка, нови мерки от петък

Извънредната епидемична обстановка се удължава с 2 месеца - до 31 януари 2021 г. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В тази връзка се въвеждат мерки, които ще важат от петък 27 ноември до 21 декември. Мерките са следните:

  • преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас; всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия в центрове и школи.
  • преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.
  • преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.
  • преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключения прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска
  • не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека
  • преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 години, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика
  • преустановяват се посещенията във фитнесите.
  • преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.
  • преустановявят се посещения в игрални зали и казина.
  • преустановяват се посещенията във всички магазини от тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогерии, зоомагазин, банки, застрохователи, доставчици на платежни услуги, офисите на телекомуникационни оператори. Забраната е за големи търговски обекти, магазините, които са малки, ще продължат да работят.
  • преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина

"Не налагаме вечерен час в нито една сфера на територията на страната. Паркове и градини остават отворени, както и всички храмове - църкви, джамии, синагоги", обяви Ангелов.

"Това е трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навремено решение. Навремемно защото щаба и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смуртност", заяви началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Според него спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки. Той обясни, че броят на медицинските лица, които могат да се грижат за COVID-19 болни, намалява. Те също се заразяват и няма как живата сила да бъде компенсирана.

"Не претендираме за пълно затваряне на държавата и 100% ограничаване на контактите. Но тези мерки ще дадат резултат в края на 2-рата семица, а в края на 3-тата ще има и намаляване на нивата на смъртността. Така ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно предстоящите светли празници. Тези намалени нива ще забавят темпа на пандемията. Ще имаме и възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага", каза ген. Мутафчийски.

Той обясни, че срокът е такъв по пример на Израел и други държави, в който е дал търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6 хиляди на ден – излезе от този 3 седмичен период със заболеваемост 400 души на ден.

Социалният министър Деница Сачева припомни какви социални мерки са налични в помощ на хората, които ще бъдат засегнати икономически. Тя съобщи, че днес МС е приел нов вид помощ - за компенсации на служителите в бизнеси, чиято дейност е преустановена. Работещите ще могат да разчитат на 24 лева на ден, ако са се осигурявали на 8-часов работен ден. За нея ще се кандидатства директно на работещите, а те да са в неплатен отпуск. Работодателите трябва да предоставя списъци на работниците в неплатен отпуск, а парите ще се изплащат директно на служителите по банков път.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че държавата обещава на бизнеса тези ограничения да важат само три седмици. Сектор търговия не е спрян, с изключение на моловете, както се предвиждаше първоначално. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (47)

  • 1
    Ге
    Георгиев
    31 -15
    10:01, 25 ное 2020
    Съгласно българската енциклопедия основните характеристики на фашизма са – антидемократизъм, антисоциализъм, антипарламентаризъм, антикомунизъм, национализъм, култ към водача, държавен монопол и регулиране на икономиката, социална демагогия, репресивни форми за контрол и насилие над обществото. Всички тези характеристики са в сила за управлението на Шайката, с тази разлика, че фашистите в Германия са се грижили за икономиката си.
    По отношение борбата с КОВИД, сме взели най-лошото от изток и от запад.
    По отношение на финансовите потоци Шайката и приближените им фирми са на входа и изхода на държавата за всички такива за да крадат.
    Повечето лекари са продажни лакеи, вкарани в такава схема.
    • затварят
      и пари не дават
      ...
    • Съ
      Съдба
      28 -14
      11:19, 25 ное 2020
      Истината е че и господ не може да угоди на българинът! До вчера ревяха що не затваряте училищата, днес защо ги затваряте! До вчера викахте здравето е най-важно, днес парите са по-важни. Луда работа! Познавам хора с образувание, които за близо една година, си смениха 10 пъти мнението си по въпроса за Ковид19!?! Което не е нормално, за едно Европейско общество, това показва колко несигурен е българинът и каква слаба психика има! В Западна Европа, където е може би най-силната медицина в Света, отдавна са приключили с този безсмислен въпрос има или няма Ковид вирус!В Европа, всичко е затворено отпреди месец и чакат ваксината и въпреки всичко и те изнемогват. Ако нямаше избори, в БГ догодина, България щеше да е затворена още миналия месец, но в момента ГЕРБ, гледа да не дразни и да си запази първото място на изборите. Но всичко това се плаща с човешки животи! Реално не правителството иска затягане а лекарският съюз! Както е между другото и на всякъде по света!
    • Ще има казан в ада за вас изроди оставяте целенасочето хората без работа Сачева, каза че това ще засегне 400-хил души буквално обречени на глад в "ПИКА" на зимата. Гледате от другите държави ама там казват на народа си затваряме и следва това после следващото с план ясен и последователен. Тука те затварят два хирурзи с амбиция в политиката и казват ще бъдете герои от вкъщи ама гладни герои. Уреди прогонихте децата в чужбина да слугуват немци и англичани и испанци. Един ПОЛИТИК не видях умрял от корона вирус хората умират не от измислен вирус а за това че чакат с часове пред болниците или ги разкарват от болница на болница к.
    • Който не слуша стои затворен. Ако сте послушни ще... Виж коментара
  • 2
    Уч
    Учудена
    29 -17
    10:05, 25 ное 2020
    Това не било локдаун… (???), но не разбрах като какво го дефинират, след като фактически нищо отворено не остава.
    Всичко се правело в името на здравната система, а другите системи – кучета ги яли. Тя понеже здравната система по принцип си е цъфнала и вързала, сега ще я спасяваме, умирайки от глад! Страхотна далновидност! Заради 30-годишно престъпно безхаберие и липса на адекватно управление на системата, сега е потърпевша цялата икономика.
    Мисля, че преди да затвориш държавата, трябва да предложиш икономически мерки! Накъде не видях какво предлагат! Със какво ще се изхранват хората? Спасението е едно гражданско неподчинение и борба истинска със всякакви средства срещу тиранията!
  • 3
    ИЗ
    И за журналята
    29 -16
    10:09, 25 ное 2020
    Тези "мерки срещу пандемията" са в същност борба със зъби и нокти за власт и пари. Когато си постигнат целта - диктатура на толупията, мигом ще изчезне и вирус и статии в медиите, всичко. На тях малко им трябва, но вие овцете, ще сте вовеки овце или нещо още по-безлично.гите
  • 4
    Гл
    Глас народен
    19 -9
    10:11, 25 ное 2020
    След като властват корумпирано правосъдие, комерсиално здравеопазване и девалвирало образование, то това е основание за закриване на държавата. Закривай! Нека на тази прекрасна територия да дойде друг народ и да си създаде своя държава, истинска държава.
    • Бъ
      Бъди
      1 -2
      14:07, 25 ное 2020
      спокоен.Ще дойде.За плана "Моисей 3" чувал ли си?
  • 5
    Пе
    Пенсионерка
    28 -14
    10:14, 25 ное 2020
    Вдигнаха паниката, хората се вързаха. Починали, държавата не прави каквото трябва, умират лекари, учители, умират хора… Без никой да провери броя на починалите за същия период през миналата година. И малко да поразмисли над цифрите.
    И така си издействаха новото затваряне. За мен това не е проблем, но за много млади хора, работещи и разчитащи на работата, за да се изхранват, ще е огромен проблем. В няколко сектора… Но ето, министрите ще си получават заплатите, нали така? И други.. които обаче през това време просто ще си клатят краката… Както и да е… вече е станало.
    Е, честита паника. Агрегора „Ковид“ беше подклаждан от много хора, които на практика сега може да се явят дори като не-косвени убийци на други хора.
    Да, пак ще повторя думите на д-р Тодоров „Страхът не спира смъртта, Срахът спира животът“
    Каквото си направиш сам, друг не може да ти го направи! От страх и паника!!!
  • 6
    73
    7354
    21 -7
    10:31, 25 ное 2020
    В това което обявиха от Щаба, липсва само едно: На изборите Март имат право да излизат от дома само гласуващите за ГЕРБ!
    • Un
      under lock
      13 -3
      10:45, 25 ное 2020
      Ако въобще има избори тогава.
  • 7
    Мл
    Младок
    29 -15
    10:40, 25 ное 2020
    Пиявиците от сивите сектори вдигнаха рев до небесата.
    НИЩО,че сме първи по смъртност на глава на население.
    НИЩО,че лекари умират като мухи.
    НИЩО,че в болниците няма места и наблядаваме колапса на здравната ни система,заради години безхаберие и слаби лидери със слаби/неосъществени реформи.
    НИЩО,че това ще бъде само 3 седмици,а точното ресторантите,баровете и кафетата са най-големите измамници и експлоатират нелегално труда на работниците си и укриват данъци.
    Хайде,моля ви.
  • 8
    До
    Добитък
    17 -17
    10:43, 25 ное 2020
    Като не можеш да накараш добитъка да се образова, да си мие ръцете и дистанцира играе тоягата.
    • За
      За
      1 0
      17:46, 25 ное 2020
      А на мен образования добитък ми е по интерес.Папка ако намери спинка и слушка телевизия.Скоро ще почни да вкарва и изкарва на някое място по график.Аз сум дебил за всички зомбита
  • 9
    Си
    Силвен Тесон
    9 -6
    10:44, 25 ное 2020
    Вирусът не е покосил човечеството. Карантинните мерки го разклащат. Това повдига един въпрос: пропорционален ли е отговорът на заплахата на вируса? Какво защитаваме? Интереса на живота или неговата продължителност? Едното не е отговорно за другото! Има хора, които смятат, че стойността на живота е по-скоро в продължителността, отколкото в неговата същност! А има и такива, които искат да живеят пълноценно, дори ако здравето им е отслабено. “По-дълго, дори затворени”, казват първите! “На въздух, въпреки риска”, казват вторите. Това е вечен въпрос: навън или вътре?
    Парадоксът на коронавируса почива във факта, че бруталните административни мерки са подкрепени с несигурна научна информация. Не е ясно накъде отиваме, но централните правителства твърдо са насочили своите общества… Лекарите не са сигурни в нищо. Вирусът е слабо познат. Юноши не устояват пред него, възрастни го побеждават, богатите страни са по-засегнати от бедните. От тези неизвестни обаче държавните власти извадиха една увереност: трябва да се затвори населението. Нека отбележим, че това е призванието на едно правителство: да възпира масата, да я наказва понякога. Така вирусът предлага на Властта възможност да се хармонизира с неговото естество. Трябва да признаем, че нашите администрации се справиха отлично с организирането на карантината. Възможно е дори бюрократите да са изпитали наслада от контрола на затварянето.
  • 10
    Mi
    Mimi
    20 -7
    10:46, 25 ное 2020
    Що не затворят една банка или да опростят на хората сметките през това време . Това си е жив локдаун и дискриминация за бизнес сектора. Има хора които се надяват на тази минимална заплата не ви е срам , има семейства едвам изкарват и със тях . Наема , тока , водата си идват ма пари нема. Не ви е срам.
  • 11
    Жо
    Жоро
    18 -7
    11:12, 25 ное 2020
    Олигофрените от НОЩ плюс двата стълба на правителствената безстопанственост. Оставка бе, лайнари!
    Тъпаците журналисти икономическите мерки не ги интересуват, питат само тъпотии медицинските лица.
    4 лв. на ден, копеле, дава деничка, за неработещите, е-ва-ла!
    Да живеят те с 4 лв. на ден!
    В другите държави затварят, но дават 80 процента от заплатата, която получава даденото лицето, опрощават и комунални сметки, тоест плаща ги държавата.
  • 12
    Ди
    Димитър
    15 -10
    11:12, 25 ное 2020
    Колко прости коментари. Колко прост народ. Емигрирам. С такива хора, тъпаци не искам да живея.
    • Ц
      ц
      2 -9
      11:33, 25 ное 2020
      Предатели затваряй всичко как не ви е срам ало Хас... Виж коментара
    • Ще
      Ще се сетиш
      5 -4
      12:25, 25 ное 2020
      Повечето нормални хора вече емигрираха. Само полумаймуни и измекяри останаха там.
  • 13
    Пп
    пппппппп
    13 -4
    11:31, 25 ное 2020
    Оооооо неразумни,по-голямата част от хората карат със строго ограничен бюджет, който е месец за месец........ Искате да вземете хляба от ръцете на хората и после да ми пожелавате весели празници...... Цялата система е сбъркана и сега заради вас ще броим стотинки.......
    • Мл
      Младок
      3 -3
      16:21, 25 ное 2020
      Абе Ганьо прост.
      До вчера опорката ви беше защо не се затваря държавата,а днес кой ще ни плати.
      Еми никой,ако спазвахте правилата и бяхте дисциплинирани и отговорни граждани,сега нямаше да се стига до тук.
    • Ах
      Ахбе
      3 -2
      17:49, 25 ное 2020
      Младок наистина си супер зомбирано и облъчено копеле.Имам наблюдения над психари като теб скоро време и до кенефа ще почнете да ходите по график
  • 14
    Р
    р
    8 -1
    11:43, 25 ное 2020
    Колко малки магазини бе министре в Хасово има големи магазини тип мол колко малки!!?..
  • 15
    Дя
    Дядо Иван
    3 -5
    12:57, 25 ное 2020
    Най-важното е, че разбрахме защо тази година няма грип. Ами Ковид и грипът били в конкуренция и на пазарния принцип спечелил коронавирусът. И как ги сметнахте тези 4 лева на ден е загадка за мен. 610лева на 30 дни=….. лева?
    • Xa
      xaxa
      3 0
      13:02, 25 ное 2020
      Ноември има 21 работни дни
  • 16
    Ми
    Милена
    7 -6
    13:02, 25 ное 2020
    Само за информация – България е първа по смъртност в света вече втора година и това не се дължи на Ковид 19.
  • 17
    Мн
    Много е лесно
    11 -3
    13:40, 25 ное 2020
    много е лесно от телевизора "да са прайш" на загрижен герой - спасител на населението(не казвам народ или хора , защото за управляващите ние не сме хора, а население и електорат). Здравната система била в колапс, пари нямало, специалисти нямало ... дъра бъра глупости. Ами да намалят администрацията на здравната каса например, бая пари от заплати на чиновниците ще отидат по предназначение за болници. А чиновниците с лекарско образование(не казвам лекари, защото някои от тях за двайсет години, откакто съществува здравна каса кьорав пациент не са прегледали) да отидат по болниците като санитари, поне да си заработят заплатите честно. Защо ги плащаме тия здравни, нали за нашето си здраве, а не за заплати на чиновници?
  • 18
    Се
    Сервитьор
    14 0
    13:45, 25 ное 2020
    Работя като сервитьор. Сега като остана без работа, оставам и без доходи. Жена ми е в майчинство, имаме бебе. Чух, че в Ковид отделението в МБАЛ-Хасково търсели доброволци и давали 1000 лева заплата. Някой може ли да ми каже това вярно ли е? Или е само слух? Наистина ли дават 1000 лева на доброволците? Моля за сериозни отговори, защото наистина съм на зор. Ако наистина дават тези пари, ще започна работа там. Не ме е страх от Коронавируса, а от безпаричие и глад.
    • Ед
      Една
      6 -1
      13:52, 25 ное 2020
      Доброволци с медицинско образование или учащи медицина!
  • 19
    De
    Deniss
    5 -2
    14:06, 25 ное 2020
    Ще направят ваксина и против този вирус! За уточнение: в близкото минало детската смъртност е била в пъти повече, хората са умирали от пневмония, тетанус, туберколоза, морбили в 90% от случаите на тези заболявания. Затова са измислили ваксините и още на 2-я месец на бебето бият първата ваксина, за да оцелее на 90%, ако се разболее от горе посочените болести. Просто оттук насетне на определени години ще му е задължителна на всеки човек ваксината за Ковид19.
    • Уж
      Ужасена
      3 -1
      14:21, 25 ное 2020
      Ужас! Не искам ваксина!
    • Мл
      Младок
      1 -5
      16:18, 25 ное 2020
      Ами недей си слага,то и без това си безполезна,пон... Виж коментара
    • Ах
      Ахбе
      4 -1
      17:53, 25 ное 2020
      Младок ти пък като тролиш цял ден из сайтове си супер полезен.И без и със ваксина за нищо не ставаш.И недей лепи така бързо епитети на хората които мислят а не гледат само телевизия като.Аз на такива като теб им викам зомбита и им се кефя на пъпката мозък която имат
  • 20
    De
    Deniss
    3 0
    14:29, 25 ное 2020
    Пардон, първата ваксина е веднага след раждането на бебето!
  • 21
    Пе
    Петров
    9 -10
    14:32, 25 ное 2020
    Страх ме е за децата ни!
    Тия идиоти във властта се опитват да видиотят и поколението на нашите деца, за да станат и те тъпи, необразовани и отчуждени като тях, и да се управляват още по-лесно, като стадо.
    8-годишният ми син тъкмо ми звъни на връщане в училище и само дето не се разплака. Госпожата казала, че от понеделник ще учат дистанционно и то май за цели 5 месеца.
    Тия идиоти във властта се опитват да видиотят и поколението на нашите деца, за да станат и те тъпи, необразовани и отчуждени като тях, и да се управляват още по-лесно, като стадо.
    Синът ми е във 2-ри клас и иска да ходи на училище, госпожата да му обяснява уроците, а не баба му, да си играе с децата, а не с таблета, да ходи на чист въздух и физическо, да общува, да научава нови неща и да се развива.
    Правителството на Борисов обаче му размахва заканително пръст и ЗАБРАНЯВА!
    Забранява му да е дете.
    Забранява му да е ученик.
    Забранява му да има приятели.
    Забранява му да играе на чист въздух, да ходи на уроци по тенис и да научава нещо ново всеки ден.
    Сега синът ми ще стои затворен в тесен апартамент на задушно и тъмно място, на 2 километра от брега на морето и на 500 метра от затворенато си отново училище.
    Вземат ни децата, ще ни върнат зомбита.
    Страх ме е от бъдещето.
    Всичко изведнъж стана толкова сиво, грозно и плашещо и продължава така вече от 10 години насам.
    ОСТАВКА, ГЕРБ!!!
    • Ь
      ь
      17 -1
      15:43, 25 ное 2020
      Петров, само от теб зависи, дали детето ти ще стои по цял ден на задушно и тъмно място! Значи да е по цял ден в училище в една класна стая 3 - 6 метра и то в опасна близост до други деца и учители, които може и да са заразени не е опасно! Но да си стои в къщи е трагедия! Никой не е забранил на твоето дете да е дете - ти в къщи занимания, играчки и дори родителско внимание трябва ли да му осигуриш - ТРЯБВА, НЕ САМО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ! Никой не е забранил на твоето дете да е ученик и да има приятели - значи във виртуалната класна стая детето ти не контактува ли с учители и съученици! ЧЕ те децата се включват в събранието за часа още преди госпожата и си говоря! И да - дали е присъствено или дистанционно, това е целта - да научава нещо ново всеки ден и да го осмисля! Насила никой на никого не може да налее ум и знания! А ти като родител винаги трябва да се интересуваш от твоето дете - учи ли, пише ли, справя ли се - има ли уважение към училището и институцията! И не последно място - кой е забранил ти да извеждаш детето си на чист въздях, да спортуваш с него, да ходите сред природата, да си говорите, да покажеш родителска заинтересованост, а не само - да се хвърлят едни пари и храна и това е грижата за децата! Това положение няма да е вечно - може да е от няколко седмици до няколко месеца! Това нито може да преобърне живота на някой, нитода е такава десоциализация и всякакви други идиотщини, които големи разбирачи се опитват да ни насаждат! Ако едно дете не се чувства добре в дома си - означава, че това не е дом, и родителите не са му осигурили грижите и обстановката за неговото развитие! Училището не е място за отглеждане, нито социална мрежа на живо! ГРЕШКА Е ВСИЧКИ ДА ОЧАКВАТЕ ДЕЦАТА ВИ ДА СА ЦЕЛОДНЕВНО ПРИБРАНИ В УЧИЛИЩЕ И ДА ОБДИКИРАТЕ ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ОТГОВОРНОСТИ, КОИТО СА И РОДИТЕЛСКИ! ПЪРВО И ОСНОВНО РОДИТЕЛСКИ - ПОСЛЕ И НА УЧИТЕЛИТЕ! а НЕ ОБРАТНОТО!
    • Ха
      Ха ха
      3 0
      22:09, 25 ное 2020
      Какво му се обясняваш, това е трол. От 100км си личе, по горе се беше "сервитьор"! Отваряте си очите
  • 22
    Юр
    Юри
    7 -9
    15:05, 25 ное 2020
    Моля,институция РУО -Хасково да раздадат и осигурят лаптопи,таблети и пр.на децата за да учат он-лайн ,така или иначе те са закупени и отлежават в някой склад...Нека да изискват от директорите на училища тази информация,кое домакинство има нужда от техника.
    • Мл
      Младок
      9 -2
      16:17, 25 ное 2020
      Отидете в Северна Корея там раздават безплатни неща с идеята да се лижиш краката на Ким.Няма нищо безплатно.Адаптираш се и се справяш,лигльовци.Поколенията са изтърпяли две световни войни,финансови кризи,а ти ми се молиш за един таблет на 2.50 лв план от мобилните оператори.Просяци и мрънкачи.Каунска работа.
    • Ан
      антимишок
      8 0
      16:56, 25 ное 2020
      Който ТРЯБВАШЕ да получи таблет или лаптоп ги получи още пролетта и след това заложните къщи се напълниха с таблети и лаптопи!Сега отново,с нашите пари ще бъдат закупени нови таблети(защото лаптопите станаха безбожно скъпи),които ще бъдат раздадени пак на малките на ******опитеците!
  • 23
    M
    M
    2 -3
    15:19, 25 ное 2020
    И ся кои магазини ще работят
  • 24
    Са
    Само питам
    2 -3
    16:55, 25 ное 2020
    Защо само до 21/12?Трябваше да затворят и останалите магазини.Всичко е пълен майтап.
  • 25
    То
    топтанджия
    2 0
    18:33, 25 ное 2020
    А ва пазаря в д-град ша работи ли,че ша си купуам да си две зимни гуми за Аудито.
  • 26
    Жа
    жалко
    2 0
    22:37, 25 ное 2020
    Хора държавата за пореден път показа че не и пука за вас и вашето здраве всичко е кинти и мръсни схеми от мръсни хора .Пазете се сами сме....!
Последни новини