От х:

Днес в x:

Бизнесът в Кърджали иска гъвкавост в мярката „зелени коридори”

Бизнесът в Кърджали иска гъвкавост в мярката „зелени коридори”.Ръководството на Кърджалийската търговско промишлена палата се солидаризира със становището на БТПП.

Във връзка с инициативата „зелени коридори“ за достъп на хората над 65-годишна възраст до търговските обекти, в Българската търговско-промишлена палата се получава информация (приложена тук) за това, че мярката не е в състояние да изпълни целта, за която е създадена. На практика с предложените часови графици се постига обратен ефект и най-уязвимите групи от населението са изложени често на по-голям риск. Считаме, че трябва да настъпи промяна в подхода по темата, като се обявят за препоръчителни часовете, в които има най-малко струпване на хора в търговските обекти. При спазване на необходимите мерки за разпространение на корона вируса, това би бил по-удачен вариант за достъп на възрастните хора до търговските обекти.

При есенното затягане на мерките първо беше решено за хората над 65-години да бъде отредено за пазаруване времето между 8 и 10 ч. сутринта, после бе включен и двучасов следобеден пояс, а в момента е в сила 3-часов "зелен коридор" за по-възрастните, който е между 13.30 и 16.30 ч. Преобладават мненията, че решението е погрешно и създава  неудобства и напрежение.  

Сдружението на хипермаркетите вчера излезе с остро становище по темата. Българската стопанска камара също разпространи критична позиция, че и новият "зелен коридор" не е добре обмислен.

Ето част от проблемите, които откроява бизнесът: 

-  Пред магазините в началото и в края на зеления коридор се образуват опашки - а нали искаме да няма струпвания на хора.

-  Интервалът от три часа следобед е твърде широк и след изтичането му допълнително и изкуствено се създават предпоставки за струпване на пазаруващи

-   Много беловласи хора не са наясно кога могат да пазаруват и кога не   

-   Немалко възрастни обичат да си подремват следобед, а мярката обърква дневния им ритъм

 -  На служителите на магазините и на охранителите се налага да определят възрастта на клиентите "на око", което е повод за конфликти (по закон те нямат право да изискват и проверяват лични документи).

-  Не е ясно защо ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки, а извън обхвата им остават други големи търговски обекти, където също има струпвания на хора - например строителните хипермаркети, мебелните магазини, магазините за битова техника и електроника. Няма „зелени коридори“ и в обществения транспорт.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини