От х:

Днес в x:

Пик на падащи звезди от Леонидите тази вечер

Изображение 1 от 2

    Около 17 ноември е пикът на Леонидите.

    Метеорният поток Леониди е с радиант в съзвездието Лъв, откъдето идва и названието му. Родителското му тяло е кометата 55P/Темпъл-Татъл. 

    Леонидите имат ярко изразена периодичност от около 33 години, съответстваща на връщанията на кометата техен прародител към Слънцето. Последният път кометата премина своя перихелий през 1998 г., и отново ще се върне чак през 2031 г.

    Бързите метеори от този поток навлизат в атмосферата на Земята със скорост 71 km/s. Интензивността на звездопада варира през годините и зависи от плътността на потока, през който преминава Земята. През 2020 не се очаква особено голяма интензивност на Леонидите.

    Тази година Луната е само два дни след новолуние в този момент, идеално за наблюдение на метеори. Това също благоприятства географската дължина на Европа и Африка в зори, още един плюс.

    Очаква се тази година звездопадът да достигне умерените 15-20 метеора на час. Това е далеч от наблюдаваните през 1999 г. няколко хиляди. Забележими увеличения е имало и през 2000 и 2001 год., но кой знае, може би точно тази вечер ще видите падаща звезда...

    Най-добри резултати можете да имате в наблюденията в ранните сутрешни часове, когато Земята се среща челно с метеорния поток Леониди. За целта трябва да няма изкуствена светлина наоколо и небето да е ясно, разбира се.

    "Излезте навън, намерете тъмно небе, легнете по гръб и погледнете право нагоре", казва Бил Кук, експерт от НАСА по метероите, "и бъдете готови да прекарате няколко часа навън."

    Метеорният поток Леониди получава името си от съзвездието Лъв, Leo, откъдето видимо идват неговите метеори. Но можете да гледате в почти всяка посока, за да се насладите на шоуто, казва Кук. Ако стоите директно срещу Лео, може да пропуснете метеорите с по-дълги опашки.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ва
      валю
      2 0
      14:20, 16 ное 2020
      Пишете посоката в която може да се наблюдава от Хасково
    • 2
      Ва
      ванчо
      1 -1
      14:52, 16 ное 2020
      Сега ще се въртим като пумпали цяла вечер за да улучим посоката.
    • 3
      Ве
      венци
      2 0
      14:55, 16 ное 2020
      Докато гледаш на изток метеоритите ще падат от запад.А можеше да пишете посоката.
    • 4
      Ва
      валя
      2 0
      17:58, 16 ное 2020
      Слагаш тъщата на северната тераса тъста на южната жената на източната ти на западната и който види падащи метеорити вика.
    • 5
      Аз нямам толко тераси бе каунь.
      Живея на партера. Даже прозорците ми са тип английски двор.
    Последни новини