От х:

Днес в x:

ЕП: Ипотечните кредити в България са непрозрачни и сложни

Ипотечните кредити в България са твърде усложнени правно при договарянето, събирането на дълговете и изчерпването на националните средства за правна защита, обяви Европейският парламент.

До това заключение е стигнала делегация на ЕП след посещение у нас през февруари, предаде БНР. Тя е сформирана заради множество получени петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни кредити.

Делегатите определят системата на ипотечните кредити у нас като "непрозрачна и много сложна". Те отчитат някои основни проблеми: липсата на гаранции за пълна защита на потребителите при събирането на дълговете, подвеждащо поведение на частни банки като неинформиране за потенциални рискове и подвеждащи клаузи в договорите, недостатъчен надзор и санкциониране на частните съдебни изпълнители, труден достъп до безплатна правна помощ за потребителите.

Евродепутатката от Зелените/Европейски свободен Алианс Татяна Жданока е определила по време на днешния дебат в комисията по петиции като особено незадоволително посещението на делегацията в БНБ, допълва БНР. По думите на Жданока евродепутатите не са усетили никаква воля от страна на институцията положението да се коригира.

"Акцентираме върху препоръките си към Българската народна банка. Тя би трябвало да е обезпокоена от това, че частните банки нямат ясни правила за отпускането на кредити, които да гарантират защитата на потребителите според европейското право", е заявила евродепутатката.

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков определя доклада като обективен и изразява надежда, че той ще повлияе в правилната насока: "Лично говорих с Асоциацията на банките. От Асоциацията ми обещаха да поправят тези странни, неразбираеми за нормалните хора условия, които съществуват в договорите."

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини