От х:

Днес в x:

Ипотечните кредити с нови рекорди, време е БНБ да ги охлади

Всеки месец нов рекорд в растежа на ипотечното кредитиране, отбелязва икономистът Геoрги Ангелов във фейсбук профила си…

През декември темпът на растеж достигна 20.5% на годишна основа, най-висок от близо 15 години насам. В абсолютна сума растежът на ипотечните кредити е 3.39 милиарда лева за 12 месеца – най-висок в историята. На месечна база ипотечните кредити са над 400 млн.лв. последните два месеца – дори без допълнително увеличение, с този месечен темп през 2024 г. ще надминем 5 милиарда лева ипотечни кредити.

Прекалено висок растеж на кредитирането може да създаде нов източник на инфлация. Имаме такъв пример през 2007-2008 г., когато инфлацията в България беше изключително висока, докато в еврозоната беше ниска. По онова време точно бързият растеж на кредитирането в България помпаше инфлацията.

Не всички осъзнават, че ипотечните кредити в България са с плаващи лихви и съответно тенденцията на вдигане на лихвите ще влоши финансовото състояние на кредитополучателите. Нещо повече, високият ръст на кредитирането вдига цените на имотите над пазарните нива и раздува балон в цените на имотите – но всеки балон се спуква, което би довело до срив както на цените, така и на продажбите, така и на строителството и всички свързани сектори, но би създало огромен дял на лоши кредити, както стана преди 15 години. В интерес на всички е да се избегне балон и секторът да се развива балансирано.

Дали банките ще го осъзнаят сами не е ясно, така че е време БНБ да използва своите правомощия и да охлади ипотечното кредитиране.

Припомняме, в своя статия за бюлетина на Асоциацията на банките в България гуверньорът на БНБ Димитър Радев отбелязва, че не е изключено централната ни банка да предприеме допълнителни мерки заради растежа на жилищните кредити.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини