От х:

Днес в x:

ЕС налага мита върху стоки от САЩ от утре, готов да ги премахне след преговори с Вашингтон

ЕС ще наложи от утре мита върху стоки от САЩ, включително срещу самолетите на "Боинг", както и за земеделски и промишлени изделия. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис след днешното заседание на Съвета на ЕС.

Готови сме да премахнем митата по всяко време, веднага щом САЩ се съгласят да отпаднат наложените от тях мита преди една година, поясни той. Домбровскис отбеляза, че списъкът на обхванатите стоки ще бъде оповестен в 18.00 ч. днес и ще засяга търговски обмен, равен на обхванатия от митата, наложени от САЩ.

По неговите думи действията на ЕС са свързани с решението на Световната търговска организация (СТО), която даде право за налагане на мита от европейска страна в двустранния търговски спор. Призоваваме САЩ да се съгласят на взаимно премахване на митата, добави той. Според него положително двустранно решение може да се търси веднага, а може да се изчака и встъпването в длъжност на новия президент на САЩ.

Започнахме преговорите с Вашингтон преди президентските избори, но не бе възможно досега да постигнем решение, отбеляза германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер от името на председателството на Съвета на ЕС. Той поясни, че сред държавите в ЕС е постигнато квалифицирано мнозинство за налагането на мита срещу САЩ.

Голямо мнозинство от държавите в ЕС виждат след президентските избори в САЩ възможност за нов подход в търговските отношения и за решаване на висящите спорове. Оставаме открити за преговори, заяви Алтмайер.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини