От х:

Днес в x:

САЩ обявиха санкции срещу още китайски компании

Президентът на САЩ Джо Байдън разшири списъка на компаниите, свързани според Вашингтон с военния персонал на Китай, инвестициите в които са забранени от американски физически и юридически лица. Това съобщава Белият дом.

Необходими са допълнителни стъпки за справяне с извънредната ситуация, каза Байдън, включително "заплахата от китайския военно-промишлен комплекс, участието на Китай във военни програми за научни изследвания и развитие, разузнаването и сигурността и производството на оръжия и свързано с тях оборудване по стратегията на гражданско сливане на Китай ".

Указът допълва съответната заповед на предишния президент Доналд Тръмп. Той забрани на американските инвеститори да купуват и продават ценни книжа на китайски фирми, които според Вашингтон са свързани с Народната освободителна армия на Китай (НОАК). Списъкът на тези компании е съставен от министъра на отбраната на САЩ. Тогава Пекин разкритикува решението.

Байдън е увеличил броя на компаниите в този списък от 48 на 59.

Забраната ще влезе в сила два месеца по-късно, на 2 август, но на инвеститорите ще бъде позволено да сключват сделки през следващата година, за да се отърват от пакетите акции в компаниите, включени в черния списък.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини