От х:

Днес в x:

Американското консулство в Чънду се превърна в атракция за зяпачите

Селфита, китайски знамена и засилена охрана - възползвайки се от неделния ден стотици се стекоха днес към американското консулство в югозападния град Чънду, преди да бъде затворено по нареждане на Пекин като ответна мярка на затварянето на китайското дипломатическо представителство в Хюстън, предаде Франс прес.

САЩ прекратиха дейността на консулството си в Чънду, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Напрежението в китайско-американските отношения, и без това засилено от търговската война и взаимните обвинения за Ковид-19, нараснаха още повече през миналата седмица. Във вторник правителството на Доналд Тръмп нареди до 72 часа да бъде затворено китайското консулство в Хюстън, щата Тексас, по обвинения в шпионаж също като по времето на Студената война.

В петък Китай прие ответна мярка срещу американската дипломатическа мисия в Чънду - град с население от 16,5 милиона жители.

В неделя непрекъснат поток от любопитни се стичаше към консулството, хората се снимаха пред него, родители се разхождаха с децата си. Околностите на сградата бяха охранявани от засилено полицейско присъствие.

Известно напрежение се усещаше сред силите на реда, които не допускаха никакви жестове на провокация или изблици на прекалено голяма радост от отпътуването на американците.

Една от минувачките се опита да запее националистическа песен, но бързо бе призована да замълчи, се вижда във видео, качено в социалните мрежи.

Силите на реда конфискуваха и един плакат. Местен жител обаче успя да развее на балкона си китайското знаме и да извика името на страната си.

Пекин не уточни в какъв срок трябва да бъде освободена сградата на консулството, но в събота табелата от фасадата беше свалена, а сутринта в неделя автобус с тъмни стъкла напусна дипломатическата мисия под освиркванията на част от присъстващите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ts
    tsaf
    1 0
    23:42, 28 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини