От х:

Днес в x:

След втория етап от изпитанията: Оксфордската ваксина е безопасна

Британската ваксина, която се разработва от учени от Оксфордския университет е безопасна и навлиза във третата фаза на изпитания“, съобщи по БНР Румяна Вакарелска, журналист във Лондон, която отразява пандемията и въздействието й върху бизнеса.

Днес в Съединените щати започва последната фаза на клинични изпитания на експерименталната ваксина срещу коронавирус, разработена от Американския национален институт по алергии и инфекциозни заболявания и една от големите биотехнологични компании. Това е първата ваксина, тествана в САЩ. Университетът на Оксфорд и една от големите водещи фармацевтични компании също тестват ваксини срещу COVID-19. Това беше оповестено миналата седмица от трибуната на британския парламент.

„Най-важното от втория етап на проучване е, че тази ваксина е безопасна. Има вероятност тя да бъде приложена в началото на 2021 година и оптималният план на екипа е повечето хора да могат да бъдат ваксинирани до април-май месец следващата година", каза журналистката.

По думите на Вакарелска това, което се знае досега, е че ваксината създава имунитет, но все още не предпазва от инфекцията.

"Тоест, ако се разболеете, ще прекарате заболяването по-лесно и ще има по-малко смъртните случаи в бъдеще. Ваксината ще атакува вируса и ще създаде антитела и имунитет“, обясни тя.

Ваксината е изпитана върху възрастовата група между 18 и 55 години. Започнало е тестване и върху хора между 59 и 65 години и втора група за хора над 70 години.

Обединеното кралство е поръчало на фирмата производител 100 милиона ваксини, а САЩ - 400 милиона, независимо че те също разработват ваксина, обясни още Вакарелска.

Тя допълни, че ако всички етапи в клиничните изпитвания преминат успешно, Великобритания ще помогне ваксината да достигне до всички. Програмата за Острова предвижда тя да се разпространява чрез личните лекари и най-вероятно ще бъде безплатна. Все още не се знае дали ще се продава в аптеки.

14 на сто от хората във Великобритания са обявили, че няма да си направят ваксината, за Щатите този процент е 45 на сто заради антиваксърските движения.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини