От х:

Днес в x:

2 °C

Сергей Станишев е избран за зам.-председател на Комисията по външни работи в ЕП

Българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев беше избран единодушно за зам.-председател на Комисията на ЕП по външни работи (AFET), която заседава по-рано днес в Брюксел.

"Благодаря на Групата на социалистите в ЕП, която издигна номинацията ми, както и на всички колеги евродепутати за подкрепата и гласуваното доверие. Позицията представлява сериозна отговорност, тъй като това е сред най-големите комисии в ЕП като тематичен обхват, а членовете й се ползват със сериозен авторитет заради натрупания управленски опит в държавите, в които са избрани."

Председател на AFET е германецът Дейвид Макалистър от ЕНП, а сред членовете на Комисията са бившият премиер на Италия Силвио Берлускони, бившият премиер на Румъния Траян Басеску, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез, доскорошният външен министър на Естония от социалистическата партия Свен Миксер, бившият външен министър на Хърватия Тонино Пицула и др.

"В рамките на Комисията са концентрирани редица важни за България въпроси като отношенията с Русия, разширяването на ЕС и европейската интеграция на Западните Балкани, сътрудничеството с Китай, диалогът с Турция, преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство след Брекзит и ситуацията в Близкия изток. Заедно с българските ми колеги през последните години отстоявахме позицията на страната ни по теми от компетенциите на комисията, като признаването на българското малцинство в Албания и обучението на български език в Украйна.", заяви българският евродепутат.

"Значителна част от решенията в сферата на външната политика в ЕС все още зависят от европейските лидери, както и от външните министри на държавите-членки в рамките на Съвета. Важно е обаче да се постигне баланс в позициите на ЕП, който задава посоката по ключови теми. Въпреки че в началото на мандата социалистите извоювахме поста на върховен представител на ЕС в лицето на Жозеп Борел, в Европарламента десницата продължава да налага собствени интереси с тенденциозно насочени текстове срещу Русия и Китай. В същото време, в разрез със заявените принципи, десните умело прокарват заоблянето и премахването на редица критични заключения спрямо САЩ и Турция. Българските социалисти ще продължим да настояваме за външна политика на ЕС, базирана на диалог и сътрудничество, както и за отхвърляне на езика на студената война, който задълбочава проблемите вместо да води до дългосрочни и работещи решения.", категоричен беше Станишев.+

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини