От х:

Днес в x:

Френските власти взеха нови мерки за борба с радикалния ислямизъм

Френските власти взеха нови мерки за борба с радикалния ислямизъм, като затвориха джамия северно от Париж за разпространяването на видеоклип, порицаващ убития в петък учител Самюел Пати, предаде Франс прес.

Очаква се френската делегирана министърка към министерството на вътрешните работи Марлен Шиапа да се срещне днес с представители на местните клонове на Фейсбук, Туитър, ЮТюб, Снапчат и ТикТок. Социалните мрежи са обвинявани, че са разпространили видеозаписа, направен от родител на ученичка и един проповедник, които призовават за наказване на преподавателя, използвал карикатури на пророка Мохамед в час за свободата на изразяването.

Френският президент Макрон ще посети днес следобед Бобини, където ще председателства заседание на Клетката за борба срещу ислямизма и ще даде отчет на резултатите в тази област, съобщи Елисейският дворец.

Вчера във Франция проведена голяма полицейска операция срещу ислямистките движения. От понеделник освен това започнаха всекидневни проверки, които ще бъдат насочени срещу 51 асоциации, близки до "радикалния ислямизъм".

Според вътрешния министър Жералд Дарманен, който ще придружава Макрон в Бобини, те са под прицела на властите и някои от тях ще бъдат разпуснати.

Снощи Дарманен поиска от властите да затворят джамия в Пантен, която е разпространила на Фейсбук страницата си видеозапис, порицаващ Самюел Пати. Ислямският храм ще бъде затворен утре вечерта, съобщи добре осведомен източник. Информацията беше потвърдена от приближени на вътрешния министър.

Затварянето на джамията е за срок от шест месеца. В заповедта се посочват две основания - личността на имама, който служи в храма, където се събират около 1500 вярващи, и споделянето на видеозаписа на Фейсбук страницата й, съобщи друг източник. Клипът, постнат на 9 октомври, показва бащата на една ученичка, който изразява възмущението си от часа, посветен на свободата на изразяване, който Самюел Пати провел на 5 октомври.

Учителят бе обезглавен в петък насред улицата. Нападателят, тийнейджър от чеченски произход, бе застрелян от полицията.

Според френския вътрешен министър децата на имама учат в незаконно училище в съседния град Бобини, затворено в началото на октомври. "Деца на възраст 2 до 6 години носеха хиджаб, без детска площадка, без прозорец, без учител", подчерта той.

След убийството Дарманен обеща "война срещу враговете на Републиката".

15 души са все още задържани във връзка с разследването на убийството на Самюел Пати.

Учителят ще бъде удостоен посмъртно с Ордена на Почетния легион, съобщи министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер. Той добави, че след края на ваканцията на 2 ноември във всички училища "без изключение" ще бъде запазена минута мълчание в памет на Пати и децата ще преминат специално обучение.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ан
    Анти******
    2 0
    20:52, 20 окт 2020
    Ми то мерки има отдавна - динамит, тротил и т.н. мерки.
  • 2
    АН
    А н т и м а н г а л
    1 0
    20:53, 20 окт 2020
    Хасково.нет, много обичате *** бе. Да бяхте станали звездобройци.
Последни новини