От х:

Днес в x:

19 °C

Удостоиха с награди лекарките-инфекционистки от смолянската болница. Те са бойците, които не само лекуват, но и запазиха отделението от инфекцията

  Лекарската колегия в Смолян се събра на тържество по случай 19 октомври - Ден на българския лекар и честване на 20 години "Чилова академия". Във фоайето на Родопския драматичен театър днес бяха връчени традиционните Чилови награди.
  За лекар на годината на национално ниво и носител на Почетен знак-посребрен бе определена д-p Pyмянa Kapaгяypoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, началник на Инфекциозното отделение в смолянската болница. Наградата й бе връчена от председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.
  Носител на голямата награда на Чиловата академия е д-р Hинa Ceнĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, Cтapши opдинaтop в Инфекциозно отделение на МБАЛ "Братан Шукеров"-Смолян. Наградата ѝ бе връчена от председателя на групата на ГЕРБ в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, която каза, че двете основни лекарки в Инфекциозно отделение са бойците, които са се справили перфектно на първа линия в битката с Ковид-19. "Те не само лекуват, но и не позволиха, никой да се зарази в отделението", подчерта Дариткова.

  За лекари на година на регионално ниво лекарската колегия определи д-p Cийĸa Чepнeвa-Бичoĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти и шеф на дирекция в РЗИ-Смолян, д-p Cepгeй Cидeнĸo – cпeциaлиcт Eпидeмиoлoгия нa инфeĸциoзнитe бoлecти, д-p Πeтя Koĸyдeвa – cпeциaлиcт Bътpeшни бoлecти и Гacтpoeнтepoлoгия и д-p Beнциcлaв Πpoдaнoв – cпeциaлиcт Aнecтeзиoлoгия и интeнзивнo лeчeниe. "За мен е чест и голяма оценка", каза д-р Чернева при връчването на наградите.
  Още в началото на тържеството думата взе 12-тият председател на Лекарския съюз д-р Андрей Кехайов. Той припомни 120-годишната история на лекарската колегия. "Радвам се, че можем да зачетем нашите лекари. Горд съм като 12-ти председател на Лекарския съюз да ги поздравя. Сега големият ни проблем са човешките ресурси, лекарите намаляват. Затова и ние, и обществото трябва да ги почетем", каза д-р Кехайов. Той връчи на д-р Апостолова - дългогодишен председател на Районната лекарска колегия в Смолян и на сегашния ѝ председател д-р Хубчев грамота и статуетка "Жар птица", с пожелания да запазят ценностите си и етиката на професията.
  "Тази година е тежка и интересна, различна година, в която се промени личния ни и професионалния ни живот. Благодаря на всичките си колеги от МБАЛ-Смолян. Пожелавам ви да сме живи и здрави и да работим в много добър екип", каза д-р Апостолова. По думите й сега специализантите излизат на сцената. Те - най-младите, заслужават награда, защото участват на първа линия в битката с Ковид-19, давайки по 36-часови дежурства в Спешно отделение. Така шест млади лекари получиха плакети и грамоти.
  Плакети и грамоти бяха връчени и на д-р Юлиана Лазаров, д-р Юра Благоева, д-р Мария Чолакова, д-р Григор Лалов, който работи основно с ковидпациенти, д-р Атанас Петров. Наградите им връчи д-р Марин Даракчиев, на когото благодариха за нервите и работата му като директор на МБАЛ-Смолян.
  Награди имаше и за медицинските сестри от Инфекциозно отделение, които редом с лекарите също са на първа линия.
  Преди самото тържество в храм "Св. Висарион Смоленски" имаше панахида. На тържеството присъстваха още депутатът Дора Янкова, зам.-областният управител Андриян Петров, зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

  Анелия Веселинова

   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 30.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
  30 окт 2020
  Последни новини