От х:

Днес в x:

Гласовете, които чуват страдащите от шизофрения, зависят от мястото, където живеят

Шизофренията е психическо разстройство, характеризиращо се с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции. Заболяването най-често се проявява със слухови халюцинации, параноични или фантасмагорични налудности или дезорганизираност на говора и мисленето, прекалена възбуда, социално оттегляне, апатия, емоционална неотзивчивост, неорганизирано мислене и е придружено от значителна социална дисфункция и нарушена работоспособност. Първоначалните симптоми обикновено се проявяват в ранна млада възраст.

Любопитно е, че думата има гръцки произход и означава буквално „разстройство на диафрагмата“, тъй като в миналото се е смятало, че душата се намира в диафрагмата.

Знаете ли, че гласовете, които чуват страдащите от шизофрения, зависят от мястото, където живеят? Проучване сочи, че хората, които имат слухови халюцинации в Африка и Индия например, ги описват като положителни и добронамерени – това според тях са опити на мъртви членове на семейството или духове, които искат да осъществят контакт с тях. Докато повечето американци например се оплакват, че чуват гласове, които наподобяват агресивни, ожесточени и злонамерени викове/крясъци от напълно непознати.

Известни личности, които са страдали от някаква форма на шизофрения, са: Джон Форбс Наш (известен математик); Едуард Айнщайн (един от синовете на Алберт Айнщайн); Мери Тод Линкълн (съпругата на Ейбрахам Линкълн); Брайън Уйлсън (един от братята, основали популярната в САЩ рок група Бийч Бойс - Beach Boys); Сид Барет (основател, вокалист, текстописец и основен китарист на „Пинк Флойд“) и др.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини