От х:

Днес в x:

ЕП ще обсъди състоянието на правовата държава и основните права в България

Европейският парламент ще обсъди тази вечер на заседанието си в Брюксел състоянието на правовата държава и основните права в България. Това показва дневният ред на сесията.

Също днес евродепутатите ще се запознаят с доклад за създаване на нов европейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП очаква този механизъм да въведе законово задължение всяка година да се изготвя доклад за положението по тези въпроси в ЕС. Евродепутатите ще се запознаят и с възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет.
В доклада се уточнява, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади.

В предходното десетилетие бяха нанесени нагли удари по ценностите на ЕС в няколко държави, посочват вносителите. ЕС е изправен пред невиждана и нарастваща криза на основните ценности, и това застрашава дългосрочното му оцеляване като демократичен проект за мир, се допълва в текста. ЕП изразява дълбока загриженост, че в няколко държави от ЕС се увеличават и укрепват авторитарни и нелиберални тенденции, допълнително утежнени от пандемията от Ковид-19 и икономическата рецесия, както и от корупцията, дезинформацията и обсебването на държавата от частни интереси.

В четвъртък евродепутатите ще гласуват предложение за резолюция за България, изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания). В черновата на резолюцията се посочва, че документът разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна. Отбелязва се, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността. Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите "за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация" у нас. Посочва се, че правосъдната система в нашата страна не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

В сряда се очаква ЕП да потвърди промените в състава на Европейската комисия след оттеглянето на еврокомисаря Фил Хоган (Ирландия). Предвижда се зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис да поеме и въпросите на търговията, а досегашният зам.-председател на ЕК Марейд Макгинес (Ирландия) да бъде назначена за еврокомисар по финансовите услуги. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Br
    Brussels
    1 -2
    09:47, 5 окт 2020
    Ще се развяват кирливите ризи на крадецът БКП-мутрата Борисов.
  • 2
    La
    Lady
    2 -1
    15:17, 5 окт 2020
    Принципно и Европарламентът е само Парламент, тоест нееднородна общност.

    Не знам вие, но аз изпитвам гордост пе нашите евродепутати се изказват на равна нога с всички европейски, а не се молим през границата за чифт дънки както беше при соца.

    Аман от неблагодарно мрънкане... Ние се сме се "женили" за Франция или Германия, та да ни подарят пенсии или осигуровки. Още не сме Федерална Европа. Отделна страна сме! Но са ни дадени много възможности да дръпнем и да ги настигнем. В това да се съсредоточим, а не да се поддаваме на проруския цирк на Радев и Нинова които искат да ни отделят от ЕС!
Последни новини