От х:

Днес в x:

22 °C

Евродокладът за България: Главният прокурор е все още безконтролен и политици притежават медии

Посочваните от години проблеми с върховенството на закона и свободата на медиите продължават да съществуват или да се влошават в България.

Властта и безотчетността на главния прокурор и спорното функциониране на Висшия съдебен съвет, ниското доверие на гражданите и бизнеса към независимостта на правосъдната система, отсъствието на забрана политици и лица на изборни длъжности да притежават медии, ниското качество на почти 40% от законодателството заради липсата на регулиране на лобизма са само част от тези проблеми.

Те са включени в частта за България на първия годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който е една от основните инициативи на Европейската комисия. Той е с отделни глави за всяка от 27-те страни членки и представлява част от цялостния европейски механизъм за върховенството на закона, обявен от председателя на Комисията Фон дер Лайен.

Докладът е съставен така, че да не се сравнява дали една страна е по-корумпирана или с по-зависими от властта медии. Но за следящите процесите в България наличието в него на повтаряни от години и десетилетия проблеми е видимо колко много има да се свърши за борба с корупцията и обръщане на тенденцията за влошаване на демокрацията в страната.

Предназначението му е да действа като превантивен инструмент, наблюдаващ значими процеси - и положителни, и отрицателни - за да има достатъно информация и за да се стимулира обсъждането и предотвратяването на проблеми със законността.

Той не замества Механизма за сътрудничество и проверка, въведен през 2007 г., но е доста по-малък като обем. В конспективна форма информацията за България е събрана само върху 19 страници. Ето накратко какво пише в тях:

За борбата с корупцията

Атаките срещу правосъдната система в България се увеличават без съответна реакция на компетентните власти.

Въпреки години на реформи главният прокурор все още има значителна власт и влияние, фактически са му подчинени всички прокурори и следователи, може да анулира или поправя без съдебен надзор всяко решение на който и да е прокурор, да санкционира прокурори и да ги инструктира, включително по конкретни случаи. Властта му не е уникално българско явление, но има притеснения за комбинацията ѝ с позицията му във ВСС, където има значително влияние.

Самата структура на ВСС може да ограничи независимостта на съдиите, тъй като не ги защитава достатъчно от натиск от правителството, парламента, магистрати, вкл. главния прокурор и самия ВСС. Съдии са обект на атаки и целенасочени публични критики заради свои решения.

Нивото на доверие към институциите, които би трябвало да се борят с корупцията, остава ниско.

Липсата на резултати в борбата с корупцията е един от ключовите проблеми, поставени от протестите през лятото на 2020 г.

Тепърва трябва да се установят солидни резултати за довеждането до обвинения пред съда на заподозрени за корупция по високите етажи. Важно е и институциите да получат достатъчно ресурси, за да се борят ефективно с корупцията.

Има притеснения относно лобирането, което остава нерегулирано от закон в България, както и към прозрачността и предвидимостта на законодателния процес в страната.

За медиите

Законите и конституционните гаранции за медийния плурализъм често не се прилат ефективно.

Загриженост предизвиква липсата на прозрачност за собствеността на медиите.

Правната рамка за защита на журналистите от политическа намеса не забранява изрично на политици да притежават медии, а има доказателства за връзката между политически играчи и някои медии.

Няколко сдружения за свобода на медиите съобщават за физически нападения или онлайн атаки срещу журналисти.

Баланс между институциите

Въпросите за взаимния контрол и баланса между институциите и отделните власти включват загриженост за ограниченото използване на консултации и оценка на въздействието при подготвянето на закони.

Ресурсите на националните институции за защита на човешките права са ограничени, но работата им продължава да се подобрява. Вече стестеното пространство на гражданския сектор обаче може да бъде засегнат още повече от проекта на закон за финансирането от чужбина на неправителствените организации.

Какво следва

Докладът трябва да помогне на всички държави членки да проучат възможностите за преодоляване на предизвикателствата, да се извличат поуки от опита на другите страни и да се покаже как върховенството на закона може да бъде допълнително укрепено при пълно зачитане на националните конституционни системи и традиции. Той е дело само на Европейската комисия и ѝ дава информация и аргументи за подготвяне на механизма за обвързване достъпа до еврофондовете с върховенството на закона.

Този механизъм още е процес на подготовка в диалог между еврокомисията, Европейския парламент и Съвета на ЕС, който се ръководи в момента от Германия. Днес председателството обяви, че страните членки са се договорили с каква позиция да продължат този процес, от който зависи одобряването до края на годината на 1.1 трилиона евро в 7-годишния бюджет и антикризисните инструменти на ЕС.

В началото на декември, когато Европейската комисия би трябвало да публикува своя План за действие за европейската демокрация (European Democracy Action Plan). Той ще е рамката, описваща как се защитават ценностите, законите и парите на ЕС чрез новата Европейска прокуратура и Механизма за върховенство на закона.

Но междувременно депутатите в пленарната зала на Европейския парламент и представителите на правителствата в ЕС специално ще се занимават с България.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  8 -5
  19:23, 30 сеп 2020
  Напротив, главния прокурор не е безконтролен, контролира го Пеевски.
  • Па
   Панетюф Теню ут Гереня
   7 -2
   19:52, 30 сеп 2020
   Баш си е така. Яко му опина зе.н.ги.й.те.
 • 2
  Ли
  Лично мнение
  6 -8
  21:22, 30 сеп 2020
  А онова нищо-президента с юмручето?
  Него го контролират от много посоки.
  Черепа от Дубай, Банкера крадец от Белград, Резидента Решетников от Москва, Корнелия - началничката му от партията, която го издигна.
  Доган-от партията, която на 100 % гласува за Радев на президентските избори.
  Христо Иванов-Маджото, Иво Прокопиев, Мая Манолова-Галева и куп други мутри и боклуци с глашатаите-измамници- Бабикян, Хаджикян и Минекян----------Пълна отврат!!!!
  Вонят на развалени яйца, на ковчези и на червена леш!
  • Др
   Друго мнение
   6 -1
   22:22, 30 сеп 2020
   Някой иска светът да се оглежда в кривото му огледало.Пластични лъжи,майсторски таргетирани към психологията на една отделна група.Брюксел вече каза истината,останалото са брътвежи.Наистина жалко.
  • Президента с юмручето го вкара мазно отзад на крадливото еднокнижно добиче от Банкя.
  • По
   По-лично мнение
   0 -2
   19:58, 1 окт 2020
   Простаци, ако прочетете доклада, ще разберете, че е изключително ласкав за Гешев и Властимащите...
   Но вие, тъпунгери и нещастни трещялници, размазани от омраза към нормалността и законността - асимилирате само заглавия с главни букви... Друго не четете...
   И тъй, като сте неграмотни и твърде необразовани, да ви напомня----+_---+++++++-----Няма да се получи нищо с вашата платена мутренска революция!... Платена от Дубай, Москва, Позитано, Белград, платена с билетчета, търкани от майките, бабите и дядовците ви,.. Платена с милиардите от ограбените ви спестявания в КТБ и фалиралите червени банки от прехода...
   Колкото и да искате, ще трябва да работите, да се трудите честно и да спрете да крадете, да спрете да се друсате, да пиянствате, да мамите, да спрете да прекрачвате закона, да не позволявате да купуват гласа ви, достойнството ви, съвестта ви....
   А, забравих, че вие тези неща, едва ли знаете, каква стойност имат!
  • До
   до "по-лично мнение"
   1 0
   08:18, 2 окт 2020
   "По-лично" Личи си, че не си българин а?
   В доклада много ясно пише, че нищо не се прави тука спрямо корупцията.
   В доклада яко ни плюят каква нестабилна държава сме, ама само ВИЕ гербавите си мислите, че дъжд ни вали.
   И айде спрете се с тоя Божков понеже е абсурдно един човек да може да плаща на 100 000 протестиращи.
   А и нали полицията бяха задържали 100тина протестъра, защо не им се направи проверка на банковите сметки дали нямат преводи от Дубай?
   Нали задържаха и Бабикян, защо и на него не му направят проверка на сметките.

   Само умеете да си проветрявате устите, а никога и нищо не сте успяли да докажете....СМЕШНИ СТЕ

Още новини

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини