От х:

Днес в x:

8 °C

Следващите 8 F-16 ще се купуват след 2024 г.

Следващите 8 изтребителя F-16 ще бъдат купувани през 2024 г, от следващо правителство, като за това ще е необходимо решение на парламента и договор със САЩ.

Те ще бъдат купени на разсрочено плащане. Това обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Пловдив, където беше открита международната отбранителна изложба „Хемус 2020“.

Карачанов каза, че не е изпращано писмо за купуване, а писмо за искане за информация на наличности, както и за евентуални цени за самолетите и за 3D радари. 

По повод днешния скандал в парламента по темата, военният министър припомни, че купуването на още 8 изтребителя от САЩ е заложено в проекта за инвестиционен разход, одобрен от парламента.

„Един от проектите, който отдавна отлежава е за нови 3D радари. Това, което е изпратено, е писмо за информация, а не писмо за започване на процедура за сключване на договор. Подобни писма са разпратени и на други водещи фирми за ориентация, да знаем кой какви наличности има, срещу какви пари ги предлага и тогава да решим”, каза вицепремиерът. „Писмото е изпратено в края на август. Специално за ЗД радарите има отговори от няколко компании”, заяви той.

Все още нямало отговор за самолетите.

„И за 3D радарите, и за самолетите ще се плаща разсрочено. Еднократното плащане беше на базата на законодателството на САЩ и тогава го обяснявах”, каза Каракачанов.

Министерски съвет съобщиха, че правителството ще преговаря с американската компания "Локхийд Мартин" за евентуалното закупуване на нови трикоординатни радари. Очаква се търгът да започне между ноември тази и февруари следващата година. По данни на Министерството на отбраната важните за новите самолети радарни системи ще струват между 300 и 400 милиона лева.

Държaвнaтa Islаеl Аеrоspасе Industriеs (IАI), кoятo e дъщeрнa фирмa нa кoмпaниятa Еltа Systеms вече прeдcтaви нa Хемус 2020 нoвo пoкoлeниe рaдaри, c кoитo щe кaндидaтcтвa в кoнкурса на Миниcтeрcтвo нa oтбрaнaтa зa мoдeрнизирaнe нa aрмиятa ни. Зa мoмeнтa вeдoмcтвoтo e публикувaлo зaпитвaнe зa пoдмянa нa 3D рaдaритe cи c нoви мoдeрни cиcтeми. Зaпитвaнeтo e зa 7 рaдaрни cиcтeми - 5 c пo-дaлeчeн oбceг нa дeйcтвиe и 2 cъc cрeдeн. Прoгрaмaтa e рaздeлeнa нa двa ocнoвни eтaпa. Първият e зaпитвaнe зa инфoрмaция зa нaличнитe нoви тeхнoлoгии, кoйтo бeшe финaлизирaн в нaчaлoтo нa 2020 г. Втoрият eтaп включвa публикувaнe на oбявлeниe зa търг, кoeтo трябвa дa cтaнe дo крaя нa тaзи или нaчaлoтo нa 2021 г.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ци
    цирк
    4 0
    19:27, 30 сеп 2020
    Първите осем дойдоха ли, че вече купуваме следващите ?

Още новини

Последни новини