От х:

Днес в x:

Хаос и гняв: Първият дебат Тръмп - Байдън разочарова всички

Хаос, гняв и остри лични нападки. Единият се опитва да прегази опонента си като валяк, а другият го нарича "клоун" и пита "няма ли най-после да млъкнеш, човече".

Така изглеждаше първият дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън, в който президентът от първата минута започна да прекъсва претендента за Белия дом и да го напада. Тази тактика се очакваше и ако е била капан, Байдън бе вкаран в него. Макар че далеч преди двамата да се срещнат в щата Охайо коментатори предупреждаваха, че дебат с Тръмп днес изглежда като да излезеш на автомобилно състезание и да знаеш, че един от пилотите е пил. От екипа на Байдън казаха, че то ще участва в следващия дебат.

Правилото всеки да отговаря по две минути и половина беше нарушено от самото начало и през повечето време президентът се опитваше да надприказва Байдън. Това не позволи да се говори за политики и планове как да се управлява страната, от което в крайна сметка губи американският народ.

Първите впечатления - не само на анализатори, но и на обикновени зрители - са че Байдън може да не е спечелил двубоя, но определено Тръмп го е изгубил. Хората казаха, че са разочаровани и че не отива на президент на САЩ и главнокомандващ на най-мощната армия в света да се държи по този начин.

Тръмп отказа да осъди белия расизъм и въоръжени групировки на войнстващи бели в година, когато расовите отношения в страната са в една от най-критичните си точки от десетилетия насам. Той продължи да поставя под съмнение честността в гласуването по пощата, практикувано от милиони американци. Така и не се разбра дали при неясни резултати в нощта на 3 ноември президентът ще се въздържи от това едностранно да се обяви за победител.

"Той не може да ми попречи да определите изхода от тези избори... Ако спечеля, това ще бъде прието. Ако изгубя, това ще бъде прието. Ако получим достатъчно гласове, той ще трябвада си тръгне. Той не може да остане на власт", каза Байдън.

"Не м иговорете за свободно предаване на властта. Това ще бъде измама, каквато никога не сте виждали. Всичко това няма да свърши добре", каза Тръмп.

Байдън говори по-често на камерите (т.е. на избирателите), докато Тръмп го нападаше и поставяше под въпрос интелигентността му и го обвиняваше, че има крайно леви цели и ще блокира и съсипе страната заради коронавируса (Байдън никога не е казвал подобно нещо, той обеща да изслуша учени и специалисти и да действа решително, когато това е нужно).

Симпатизантите на президента най-вероятно много са харесали шоуто, но Тръмп едва ли е спечелил някого извън ядрото на избирателите си. Анализатори се съмняваха през последните седмици дали предизборният му щаб изобщо се опитва да разшири популярността му сред колебаещите се американци.

Донякъде това може да се каже и за Байдън - той показа, че е способен да води разгорещен спор и изобщо не е "Сънливият Джо", както го осмива Тръмп, но и има съмнения, че успява да привлече много повече избиратели отвъд базата на демократите от 2016 г.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини