От х:

Днес в x:

8 шофьори се жалват в КНСБ за неизплатени възнаграждения, оплаквания и от магазини

    8 международни шофьори са се жалвали в КНСБ през последните два месеца заради неизплатени възнаграждения. Двама от тях са от Хасково и шестима от Димитровград, които са се оплакали от некоректни работодатели извън Хасковска област. Това съобщи на пресконференция председателят на КНСБ в Хасково Веселин Тодоров.

    Обикновено се касае за неизплатени командировъчни, непризнаване правото на отпуск на шофьорите и обезщетения. „За някои от случаите помогнахме, а за други – съдействахме за подаване на жалба в Инспекцията по труд в София“, уточни Веселин Тодоров.

    Две жалби са подадени и за проблеми на работното място в хранителни магазини в Хасково чрез мобилното приложение за анонимни сигнали срещу работодатели „vox“, което КНСБ стартира преди една година срещу сивата икономика. Те са препратени до Инспекцията по труда в Хасково, откъдето са направили проверка и са издадени предписания.

    Преди година започна и кампания „Сивото убива“, по време на която чрез мобилни информационни центрове са консултирани около 400 души в Хасково, Харманли и Минерални бани. По време на кампанията е разяснявано защо сивото убива и какво представлява недекларирания труд.

    „Най-странното за нас беше, че почти нямаше човек, който да не възприеме ролята на сивата икономика като нормално по отношение на т.н. домашен майстор. Според хората този, който ти прави плочките, нарежда ти паркета или ти прави мазилка, най-нормално е да му се дадат едни пари без той да ги отчита“, сподели Веселин Тодоров.

    Той уточни, че най-важното нещо в борбата със сивата икономика е превенцията и то сред младите хора. В тази връзка КНСБ започна проект „Моето първо работно място“, реализиран в училищата. Лекции са изнесени в 6 училища от региона в час на класа пред 260 ученици, които завършват средното си образование и им предстои сключването на първия трудов договор.

    Днешната пресконференция е по повод Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      На
      наблюдател
      11 -6
      15:23, 24 сеп 2020
      Очаквам в следващите дни и КТ Подкрепа да си направят подобна реклама. Лошото е , че винаги ще има баламурници, които да плащат за да хрантутят синдикалните държанки на властта, независимо каква е тя - синя, червена, жълта или гробарска.
      • На
        наблюдаващ
        1 -8
        16:49, 24 сеп 2020
        на тебе само герба ти е виновен . Аман от пенсиони... Виж коментара
    • 2
      Кь
      кьорав наблюдаващ
      8 -2
      18:42, 24 сеп 2020
      Ако си забелязал в България винаги ВИНА ИМА - ВИНОВНИ НЯМА. Така , че никой не ми е виновен нито пък някой е виновен, че при 90% дебилно население, ОстапБендеровците се плодят по бързо и от мишки в хамбара.
    • 3
      Аб
      Абе
      4 0
      09:40, 25 сеп 2020
      Абе този адвокат ще оправи сивия сектор който държавата създава. Но нали той си е на хранилка към КНСБ. Върви по стъпките на баща си, който дълги години беше партиен секретар, на хранилка към БКС и Заводски строежи. Сигурно това е семейна черта, защото и брат му е закачен на хранилката на БСП. И сега на тяхен дневен ред дойде да убият сивия сектор. Браво бе Тодорови.Ще излезете големи герои.
    Последни новини