От х:

Днес в x:

Изложба, курбан и филм за крепостта Милеона дават в Сталево

На 26 септември 2020г. (събота) от 10.00ч. в салона на НЧ "Васил Левски" в село Сталево ще бъде открита изложба, посветена на историята на селото и месността Хасаря.

Непосредствено след това, в салона на читалището, ще бъде излъчен филма "Милеона - история във всеки камък".

Автори на филма са Николай Добрев, Ясен Кирилов и Нели Кръстева. В него се представя малка част от хилядолетната история на местността, както и ролята й по време на битката при Клокотница, състояла се на 9 март 1230 г. Смята се, че именно от тук на 9  март през 1230 г. българският цар Иван Асен ІІ е наблюдавал и ръководил битката при Клокотница. Това е едно от най-големите поражения на Византия, в което в плен попада и самият епирски деспот, кир Теодор Комнин.

Филмът е посветен на 790г. от това знаменито събитие, променило картата на цяла тогавашна Европа. Филмът е отличен с трета награда в отдел "Културно наследство" на кино фестивала за алтернативно кино "Защитени светове`2020".

В  края на месец август филмът бе представен на димитровградската общественост в Исторически музей. В събота е предвидено и неговото представяне пред хората от селото, които пазят и много предания и легенди за знаменателния хълм. 

Организаторите от читалището са предвидили и раздаване на курбан за здраве и блогоденствие на сталевци.  
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини