От х:

Днес в x:

Футболът и политиката-прости неща за умни хора

Сергей Дмитриевич Станишев | Емил "Кокала" Велев

"Не се притеснявам да се явя пред конгреса на партията с цялостна програма за БСП и да се състезавам с всеки друг кандидат. Тази моя позиция не е подаване на оставка. В подобна ситуация това би било бягство от отговорност"

Сергей Станишев преди пленумът на БСП на който получи подкрепата на 122 от 153-ма делегати.

„Има си собственик той да преценява. В момента е неморално да напусна Левски в този труден момент. Аз не бягам. Поемам отговорността. 

Емил Велев-треньор на Левски след отпадането от Жилина. И Бате Борисов.

Отчетът след провали на футболисти и политици са идентични. Съпоставими са и при успех главно по мащаба на илюзиите които пораждат. Приликите са огромните. Разликите са само в имената.

Футболът и политиката са прости неща за умни хора.  В България, и в двете сфери виреят прости хора които се занимават с умни неща. Преливат от пусто в празно. Създават вихрушки. Подбират отпадъците и с тях помитат всичко по пътя си. Като се срещнат със стената на реалноста, отново се превръщат в нещо изначално. Боклук.

Политиците са по стадионите да крадат от популярността на футболистите. Футболистите пък стават политици. И двете дейности омайват народа до истерия. И всеки има мнение за тях. И в двете сфери виреят сурогати. Персони, безполови и без лично достойнство.И двата социални феномена са стиснали за гушата България. Когато имат успех- всичко е величаво. В провалите които по закона на ентропията балансират успехите, обаче се откриват същинските прилики и отлики. И двете породи при провал реагират стереотипно.

  1. Клишета. Играхме добре но нямахме късмет. Искахме победата но не си вярвахме. Живота не свършва, идва следващия мач/избори/ Всъщност се справихме добре, старахме се много. Вие нищо не разбирата (към феновете/  избирателите) от политика/футбол.

    2.  Закани. Тия и десет пъти да играем с тях-пак ще ги бием. Хайде да ви хванем на малки вратички да видим кой е по добър. Подценихме ги. Съдията ги измъкна. Вие сте тюфлеци (към тия които питат що стана така).

Ние ще спечелим следващите избори. Ако можехме да се върнем назад пак така щяхме да направим. Нашия коалиционен партньор ни провали. Избирателят не е дорасъл. Като си ги избира такива, нека го управляват да видят хубаво ли е. Турците ще ни превземат. Ще ни изключат от Евросъюза. Вие сте безмозъчни/към народа/. Няма генетичен материал/ пак става дума за народа/. Вие сте агенти, предатели, продажници/към тия които не са съгласни че нещата са такива каквито ги вижда политика/.

    3.  Отговорността. Поемам отговорноста за тази загуба. Политическото ръководство поема отговорността за изборното поражение. Няма да подаваме оставки заради един мач. Няма да подаваме оставки заради едни избори. Трябва да се успокоим да открием грешките за поражението –да вървим напред. Хубавото е да премислим и да изчакаме за да реагираме спокойно. Виновни са детско юношеските школи-не са произвели един читав играч през последните години. Виновни са партийните структури по места-не работиха правилно. Виновна е държавата, оставила е спорта в разруха. Държавата в началото на нашия мандат бе в разруха, заради това не можахме да се справим по-добре/ тоест пак тя е виновна/

 Това са избрани и перифразирани клишета с които ни затъкват гърлата всеки път когато ни споходи катастрофата. Никога няма виновни. С нахалство граничещо с наглост, хората които са начело продължават да си стискат постовете и се правят все едно нищо не се е случило. След време историята се пренаписва да не звучи съвсем черно. Все едно сме гледали друг мач. Левски падна от Тампере, БАТЕ и Жилина. Но се оказва че играят супер след като станаха шампиони в корумпираното ни първенство. ЦСКА дори се изложи повече като не можа да си оправи лиценза и ДАЖЕ не бе бит на терена а извън него.

Социалистите натресоха на България най-големия ценови шок след този на Жан Виденов/пак социалист/. Отрязоха ги от еврофондовете, превърнаха България в синоним на мафия и корумпирано правосъдие, останаха по бели гащи в страничната за България криза със спрените доставки за природен газ. Но пледират че увеличили пенсии и заплати. А каква им е покупателната стойност, при 90 ст хляб, 2.20 вода, 17 ст киловатчас, 10 лв кашкавал, 5 лв сирене и около 2 лева за литър гориво? Но Станишев пое отговорността и остана начело на партията. Така наречената опозиция/сега управляваща/ се скъса да критикува ама така и не успя да изкара смислена програма какво ЩЕ се направи вместо да обяснява какво НЯМА да прави. И даде на Станишев един от малкото поводи да е прав, като ги нарече клоуни. Костов знае кое е правилно и кое не? Кръгът Олимп правилно нещо ли беше? Гаражът на мъжа на бившата му външна министърка? Фондацията на съпругата му? Стефан Софиянски?

 И в двете сфери много се котират изкупителните жертви. Гонят се всички надолу по йерархията, чак до домакина/при футбола/. Гонят се всички шефове на държавни служби, директор дирекции, началник отдели та чак до пиар-и/при политиката/.

 И двете сфери се аплодират, следят и коментират главно от лумпени или такива които имат полза. На нормалните бачкатори им е писнало от пустословие, виждат реално че играта не върви, а държавността никаква я няма. И или бягат от стадионите или бягат от държавата. Един вид гласуват с краката си.

 И в двете сфери се котират месии. Склеротикът от Мадрид който си спомни какво трябва да открадне от България. И успя с жалката си кохорта от слугинажи с превит по рождение гръбнак. Охранителят, който ще стане шеф на царя…ъъъъ началника си след някой и друг ден. Във футбола месията се казва Митал Божков, Батков, Чорни, Гигов, Галев, Илиев и прочие честни по рождение и пари, персони.

И двете сфери винаги накрая остават професионалните играчи. Доколко един професионален политик е умен, успял човек е  друг въпрос. Доколко един професионален футболист е умен човек, е същия въпрос със същия отговор.

И още един паралел. И двете породи си гласуват сладки заплати. Повече от на хирурзи, учители, инжинери учени и изследователи.

Както се вижда-прости неща. В България-за прости хора.

Отчетът на загубилите в последния изборен мач за бъдещето на България е клиширан до втръсване в последните 20 години. Няма нито един виновен и подал оставка. Лидер имам предвид, не членове на някакъв висш партиен орган. Нито едно публично признание за грешките. Никакво извинение. Чакаме времето да излекува всичко. И после с чуждите грешки да оправдаем собственото си бездарие. Това е една от малкото сфери в които може да се вземе пример от футбола. След десетилетие на заравяне на главата в пясъка, футболна България е със статута на бананова република. В голямата България може скоро да няма и република.Зависи от следващия велик Лидер. Преди имахме революционен авангард. Сега- правителство на малцинството. Всъщност, какво по дяволите беше това демокрация!?

Георги Христов 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини