От х:

Днес в x:

18 °C

Как спортът пази сърцето и намалява холестерола?

Заседналият начин на живот завзема все повече от индустриално развитите страни и България не се дели от останалите в това отношение. Той се характеризира с прогресивно намаляване на физическото усилие в по-голямата част от ежедневните ни дейности – били те професионални или в домакинството, така и при развлеченията и придвижването. Движим се все по-малко и това не остава без отражение върху здравето ни.


Какво разбираме под заседнал начин на живот?
Той се характеризира с отсъствието на редовна физическа активност. За заседнал стил на живот се говори, когато прекарваме 7 или повече часа дневно седнали. Като се има предвид, че нормираният работен ден е 8 часа, за тези които го прекарват пред компютрите (седнали) е ясно какво означава това.


Какви са последствията?

На първо време, липсата на движение благоприятства повишаването на телесното тегло и може да предизвика болки по ставите. В по-дълготраен план, може да има тежки последици. Според Световната здравна организация (СЗО) :

Заседналостта утежнява всички други фактори, повишаващи смъртността;

Тя удвоява риска от сърдечно-съдови заболявания, захарна болест (Диабет) и затлъстяване;

Увеличава риска от рак на дебелото черво, от артериална хипертония, депресия и тревожност.


По-конкретно за сърцето – заседналостта го отслабва. Без упражнения, сърдечният мускул загубва част от контрактилната си сила. Рядко му се налага да работи при завишени изисквания (каквито са при движение, за разлика от седналото положение) и то все по-трудно се адаптира при настъпването на такива моменти.
Този начин на живот е още по-опасен за сърцето, ако е съчетан с фактори като тютюнопушене, артериална хипертония и затлъстяване.


Противодействие

То е в ежедневните малки навици, които можем да си създадем. Ако работим в седнала позиция, то нека организираме кратки почивки от 5-10 минути на всеки час и половина, в които да сме изправени. Най-добре би било, ако можем да понижим времето в седнала позиция до под 7 часа.


Придвижването е друг момент, който е под нашия контрол – да, става въпрос за познатите стълби, да слезем една спирка по-рано от автобуса, да паркираме автомобила малко по-далече. Всички тези неща може да изглеждат незначителни и безрезултатни, но важното е в постоянството. Дори и 3 седмици преход в планината през лятото не могат да компенсират цяла година непрекъснато седене – очевидно.


Когато стане въпрос за спорта...


Редовната умерена физическа активност е вече с доказани ползи за здравето. За ефективно в това отношение се смята спортуването за поне 30 минути поне 3 пъти седмично. Това, което спортните занимания за издържливост правят за сърцето:

Подобрява се кръвообращението. Редовната физическа активнсот разширява артериите, особено коронарните (тези на сърцето), което подобрява неговото хранене. Това е свързано и с поддържане стойностите на кръвното налягане в норма.

Сърцето става по-издържливо – редовните „упражнения“ на сърцето му помагат да напарви работата си по-ефективна при повишени изисквания – съкращенията му да стават по-мощни. Това развива неговия резервен капацитет. Когато капацитетът е нисък, сърцето не е способно да реагира при повишени нужди (например стрес, рязка физическа активнсот).

Съкращаването на мускулите на крайниците при спортуването чисто механично подпомага изтласкването на кръвта във вените там и така се бори с венозната недостатъчност.


А холестерола?
Известно ни е вече, че спортът пази от затлъстяване и хипертония, но се оказва, че помага и в още едно отношение – той помага в намаляване нивата на общия холестерол и на триглицеридите, като същевременно с това повишава относителния дял на „добрия“ холестерол. Оказва се, че редовно спортуващите хора имат средно 30% по-високи нива  на добрия холестерол в сравнение с тези, които водят заседнал начин на живот.


Какъв спорт?
Всеки според възможностите, и най-малкото дивжение е по-добре от нищо. Ако няма да е джогинг може да е ходене в бързо темпо, ако няма да е бързо – то поне да е ходене. Тук трябва да се споменат още колелото, плуването, че и дори карането на кънки или ролери.


И накрая – 30 минути са едва 2% от денонощието!

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Източник: http://puls.bg

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини