От х:

Днес в x:

Химикалите PFAS повишават нивата на вредни липиди в кръвта, включително холестерола

PFAS химикалите, или „вечните химикали“ оказват влияние и върху кръвта ни и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Високата концентрация на химикали в кръвта има връзка с повишаване нивата на вредни липиди.

Научен труд, представен в сп. Exposure and Health свързва трите най-широко разпространени химикала PFOA, PFOS и PFHxS с 224 липиди, метаболити и аминокиселини в кръвта. Измежду веществата е и холестеролът, чиито повишени нива са свързани с наличието на химикалите в кръвта. Изследователи установяват, че ефектите от PFAS върху организма са по-силни при младите поколения.

Химикалите PFAS са група от над 4000 вида токсични съединения, които могат да се открият в продукти като бутилки за вода, контейнери за храна, кухненски съдове, мебели и облекло. Разработени са, за да бъдат резистентни към вода и мазнини. Структурата на PFAS, или полифлуароалкинови вещества, ги прави устойчиви към разграждане в околната среда и в човешкия организъм. Токсините бързо се разпространяват и могат да бъдат открити дори в хранителни продукти и питейна вода. По време на производството на продукти с PFAS химикалите достигат въздуха и почвата, откъдето продължават да се разпространяват.

Натрупването на PFAS в организма води до сериозни последствия, но дори и краткото излагане към химикалите оказва въздействие върху здравето. Контактът с PFAS води до повишен риск от рак на бъбреците и тестисите, увреждания на черния дроб и щитовидната жлеза и проблеми с репродуктивната система. Наблюдават се и промени в имунната система.

За защита от PFAS в ежедневния бит се препоръчва редовно почистване от прах в дома и отваряне на прозорците. Най-ефективна е замяната на съдържащите ги вещи, проблемът е, че те са широкоразпространени в бита. Например при използване на кухненски съдове като тигани с незалепващо покритие е препоръчително те да не се нагряват прекомерно с цел предотвратяване на токсични изпарения във въздуха и поглъщане на PFAS. Вдишването на изпаренията би могло да доведе до симптоми като треска. Препоръчително е да се избягват и устойчиви на петна килими и дрехи. Препоръчва се и филтрирането на чешмяна вода с активен въглен или обратна осмоза.

Химикалите PFAS влияят и на околната среда, освен на нашето здраве – устойчивостта им позволява да се задържат дълго във въздуха и почвата, като така достигат до водни и сухоземни животни.


Референции:
McLendon, R. 'Forever Chemicals' Could Be Putting Us at Greater Risk of Cardiovascular Disease. https://www.sciencealert.com/forever-chemicals-could-be-putting-us-at-greater-risk-of-cardiovascular-disease
Faquih, T. Per- and Polyfluoroalkyl Substances Concentrations are Associated with an Unfavorable Cardio-Metabolic Risk Profile: Findings from Two Population-Based Cohort Studies. https://link.springer.com/article/10.1007/s12403-023-00622-4
McFall-Johnsen, M. EPA cracks down on 'forever chemicals' in tap water: What PFAS are, where they are, and why they're harmful. https://www.businessinsider.com/what-are-pfas-forever-chemicals-health-impacts-products-exposure-2023-3
Fassler, J. Forever Chemicals Are Everywhere. Here’s How to Limit Your Exposure. https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/how-to-limit-exposure-to-forever-chemicals/

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини