От х:

Днес в x:

Най-полезните храни на всеки етап от живота

Правилното и пълноценно хранене е от съществено значение за това как ще изглеждаме и как ще се чувстваме, колкото здрави и енергични ще сме. Но това, което е полезно за организма ни, когато сме на 20, може да не отговаря на нуждите му 10 или 20 години по-късно.

От хормонални промени до костна плътност - редица фактори изиграват роля за това каква храна трябва да консумираме във всеки етап от живота си. А с напредването на възрастта правилното хранене не само ни зарежда с енергия и ни държи в кондиция, но и ни предпазва от различни заболявания и състояния.

Най-полезните храни за 20-те години

Протеин: Той е основен градивен елемент в организма. На 20 и нещо растежът ни продължава и затова имаме голяма нужда от него.

Сложни въглехидрати: Те ни зареждат с енергия за дълъг период от време, а през 20-те, когато сме доста активни, определено имаме нужда от нея. Освен това, в този период изглеждаме хранителните си навици, затова е добре да свикнем да консумираме храните, които ги съдържат.

Ядки и семена: Те са пълни с всичко, необходимо на организма - от витамин А до цинк. Съдържат и здравословна доза антиоксиданти, мазнини, протеини и фитонутриенти. От колкото по-рано започнат да присъстват често в менюто ни, толкова по-защитени ще сме от различни заболявания, като например остеопорозата в по-напреднала възраст.

Храни, богати на калций: Те също са инвестиция в здравето ни в бъдеще. Тези храни поддържат здравето на костите, което ще ни помогне да бъдем активни още не едно и две десетилетия.

Храни, които балансират хормоните: През 20-те години в организма ни се случват редица промени, голяма част от които на хормонална основа. А храни като кисело мляко, боровинки, орехи и овесени ядки балансират хормоните и ни поддържат хидратирани, което гарантира свеж вид на кожата.

Най-полезните храни през 30-те години

 

Суперхрани: През този период от живота си се нуждаем от супер сили, които е най-добре да си набавим с храната. На първо място е зехтинът, а след него се нареждат и всички храни, богати на полифеноли.

Антиоксиданти: Именно те са най-верният ни съюзник в борбата със стареенето. С тях ще се чувстваме и ще изглеждаме по-млади за по-дълго.

Нискомаслени млечни продукти: След 35 започваме да губим телесна маса, което прави увеличеният прием на калций задължителен. Добре е обаче да се спрем на млечни продукти, които са с по-ниско съдържание на мазнини.

Най-полезните храни през 40-те години

Ферментирали храни: На тази възраст често започват да се проявяват различни храносмилателни проблеми, особено ако досега сме наблягали предимно на преработените храни. А ферментиралите храни са много богати на живи бактерии, които се грижат за храносмилането и чревната флора. Те повече от успешно заместват пробиотиците.

Плодове и зеленчуци в ярки цветове: Колкото по-цветни са те, толкова повече антиоксиданти съдържат и толкова по-защитени сме от преждевременно стареене.

Храни за сърцето: Важно е да се грижим за неговото здраве на всяка възраст, а в този период трябва да наблягаме на храни като чесън, лук, куркума, маслини и ленено семе.

Пълнозърнести храни: Контролът на теглото става все по-трудна задача, в която съюзник са ни именно тези продукти. Те поддържат нивата на холестерола и кръвното налягане, подобряват метаболизма и ни дават усещането за ситост за по-дълго.

Зеленчуци, богати на фибри: Те балансират хормоните и стабилизират нивата на лептин и кортизол. Фибрите са полезни за храносмилането и държат кръвната захар и инсулина в норма, предава Eat this, not that.

Източник: Lifestyle.bg‎

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини