От х:

Днес в x:

Новият фиш за нарушения на пътя - дяволът е в детайлите

При нарушение на пътя полицаите ще могат директно да издават фишове с глоби и наказания. Това е предложението на правителство за промени в Закона за пътищата.

Така с фиш вече ще може да се отнема книжката на шофьор за извършено нарушение, а съответно нарушенията, за които това може да става, се разширяват. Например - управлява моторно превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места; или е поставил или използва устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобил със специален режим на движение, без да има това право; откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол; откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението.

Целта на предлаганите промени е да се съкрати пътят за налагане и събиране на наказанията. Експерти от КПКОНПИ дадоха обаче втори път отрицателно становище за законопроекта - рискът е полицаите на пътя да получат прекалено голяма власт, но и корупционният риск спрямо тях расте изключително много.

Дяволът е в детайлите - около това мнение се обединиха Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и адвокат Петър Славов в студиото на bTV.

Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи обясни, че сега действащият закон не е работещ и е писан през 60-те години на XX в. Той е категоричен, че глобите трябва да са фиксирани, а не плаващи, а призоваването и уведомяването за наложените глоби не работи. Положителното според Тодоров е опростяването на тези процедури - предвижда се и възможност нови водачи да декларират имейл адрес, на който да бъде призовавани.

Според Богдан Милчев също е важно да бъдат прецизирани глобите и да няма вариант от/до, при който полицаят да решава каква да е глобата. Така полицаят не се превръща в "палач", защото фишът може да бъде обжалван. Милчев отбеляза, че сега се разширява обхватът на глобите. "Пътните полицаи, колкото и да искаме да ги оспорваме, си вършат съвестно работата. Не трябва презумпцията да бъде в това, че полицаят ще бъде палач", обясни той.

Адвокат Петър Славов обаче бе категоричен, че с новите промени полицаят ще се превърне и в съдия. По думите му ще се натоварят допълнително съдилищата, защото вече няма да може наказанието да се обжалва пред началника на съответния пътен полицай. А много от фишовете са написани неграмотно, тъй като самите пътни полицаи се на юристи.

Процедурата по връчване не е необходимо да се обвързва с фишовете. Плащането на глобата минава през вашето съгласие, че сте виновен - това противоречи на НПК, където е казано, че не може на базата на самопризнания, да бъдете признат за виновен", уточни юристът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Юр
    Юрист
    8 -1
    10:17, 11 сеп 2020
    Управляват ни мутри, а не юристи.
    Те са неграмотни и затова всичките им закони, които приемат, противоречат на Конституцията на България.
    • Др
      друг Юрист
      3 0
      10:30, 11 сеп 2020
      Ще се отворят нови работни места.
Последни новини