От х:

Днес в x:

СДВР: 60 задържани вечерта на протеста, бомбички и всякакви вещества

Изображение 1 от 4

    Около 23.00 часа служителите на реда изтласкаха протестиращите към зоната на фонтана пред президентството, разширявайки още охранявания периметър на площад "Независимост" около сградата на парламента. Недоволните скандираха "еничари". Преди това протестиращи изстрелваха фойерверки в посока на силите на реда. Има арестувани. 

    Началникът на СДВР комисар Антон Златанов даде извънреден брифинг в 1 часа през нощта след сблъсъците между полицията и агресивни протестиращи, които хвърляха бомбички, павета и бутилки по тях.

    "Това, което се случи днес в София беше дълъг маратон от масови безредици. За съжаление, на протеста дойдоха много хора, чиято единствена цел беше да провокират напрежение, сбивания, нахлувания в сградите на учреждения и атаката на цялото това нещо бяха полицаите. Бяхме подложени на изпитание да изтърпим покрай нас да падат ранени полицаи, не мога да ги изброя колко са, със сигурност само сутринта бяха над 100, 15 от тях бяха в болница - с порезни рани, обгазени, с наранявания на очите, изгаряния по лицето. И мога да кажа, че повечето от тях се върнаха с превързани ръце и крака, за да изпълняват своя дълг. Не се оплакваме, това е нашата работа, дори много не търсят медицинска помощ, оправят се сами и пак излизат", каза той.

    Златанов подчерта, че не са броили всички бомбички, хвърлени срещу униформени, но със сигурност са над 100, като някои от тях са били много мощни и били няколко вида. Имало и много пиротехнически изделия, включително опасни сигнални ракети. А самоделно взривно устройство се е взривило в полицейски автомобил, след като протестиращ е счупил едно от стъклата. 

    Сутринта бяха задържани 35 души, и сега продължаваме с арестите, задържани са със сигурност над 60 лица само вечерта, уточни полицейският началник, като изтъкна, че много от тях са били в нетрезво състояние и под въздействието на "всякакви вещества" и са били агресивни.

    Не приемаме опитите за противопоставяне на българския народ срещу българската полиция, категоричен бе Златанов.

    "Тактиката на полицията днес през целия ден и въобще по време на протестите беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на гражданите, с риск за живота и здравето на полицаите. Но полицаите са извадка от българското общество, като журналистите или политиците, те са българи, хора с майка, бащи, деца, съпруги и съпрузи. Тактическите действия, повтарям, бяха изключително пасивни, гледате ситуацията и в Европа, и в света, не съм виждал по-щадяща тактика, отколкото днес, рискът беше да пострадат наши служители и доста от тях пострадаха", подчерта зам.-директорът на СДВР.

    По думите му не е нормално нито политици, нито общественици да призовават към нарушаване на обществения ред и атакуване на полицаите. А винаги, когато има безредици, има пострадали и от двете страни.

    "Опорочи се мирният протест. Има една граница, която беше премината от тези протестиращи, които използваха брутална и грозна агресия срещу полицаите. Поздравявам хората, които бяха дошли на мирен протест. Те се разочароваха от бомбите, разочароваха се, че идват протестиращи със спрейове в раниците, от хвърлянето на павета срещу нас. Снимайте всичко тук - има чукове, метални пръти... С огромно съжаление констатирахме, че такива се вадят и от част от палатките в палатковия лагер, които ние преди не сме закачали", добави той.

    Златанов подчерта, че е имало хулигански възгласи, които "ги чуваме на други места", намеквайки за футболните агитки, и уточни, че се гледат видеозаписи, за да бъдат разпознати фенове, известни на МВР.

    По думите му тези действия са били добре организирани и са използвали, че има много мирно протестиращи, за да се вклинят в тях.

    Той обясни и кога полицията е решила, че вече няма как да не се намеси.

    "Част от стъклените бутилки, паветата и камъни бяха хвърляни от задните редици и удряха тези от първите редици, падали са и около вас, видели сте ги", обърна се шефът на СДВР към журналистите. - "Така , че ние сме полиция и сме длъжни да осигурим живота и здравето на всички и когато това е така, няма как да продължим да чакаме", изтъкна той.

    И апелира - когато се призовава за ескалация, хората, които идват да протестират мирно, да се разграничават от провокаторите и агресивните протестиращи, които тази вечер са били няколкостотин.

    "Обществото е силно поляризирано. Призоваваме към разум от утре натам, но подобни действия няма да се търпят повече", категоричен бе той и уточни, че за утре няма подадено заявление за протест.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ис
      Истина
      1 -2
      08:21, 3 сеп 2020
      Истина е. По-търпелива полиция НЯМА!
      И сега, четете, не са срещу протеста.
      НО са срещу лумпенизацията в него и срещу Отровата, които се стичат ит "триото" и Радев!!!

      А ние вместо да пием и разливаме същата омраза в НЕТа, я да вземем да се спрем!

      Идат избори, там да покажем кой кого иска.
    • 2
      Фл
      флгфдщ
      2 0
      08:55, 3 сеп 2020
      Никой не може да избяга от божието наказие. Рано или късно всичко се връща
    • 3
      3,
      3,14
      0 0
      13:20, 3 сеп 2020
      Златанов,като не приемаш противопоставяне,арестуваш Борисов,теглиш му и на него един хубав бой и като си подаде оставката,свършва противопоставянето!Той е главния виновник!
    Последни новини